Recepten från dessertävlingen

11 oktober 2017 | Nyheter, Uppleva & göra

På Skördedagen den 30 september hade vi en tävling där vi korade bästa frukt- och bärdesserten. Första pris vann Ina Götesson, tvåa kom Noomi Ottosson, trea Annie Olofsson och på fjärde plats kom Inger Sandell-Norén. Här kommer tre av recepten:

 

1. Inas fruktdryck och fruktrestkaka

Kaka:
75 g smör
¾ dl socker
2/4 tsk vaniljsocker
1 stort ägg
1,5 dl hasselnötsmjöl
3 dl fruktkött och skal från jordgubbs- och pärondryck.

Topping:

  • Jordgubbar (mosade), grädde och 1 tsk vaniljsocker
  • Jordgubbar
  • Päron

Jordgubbs- och pärondryck består av 250 g färska jordgubbar och 5 päron som pressats i en råsaftscentrifug. Resultatet blev en dryck och ”fruktrens”, som tas om hand i kakan. Allt nyttjas och inget går till spillo.

Förberedelse:

1. Gör fruktdrycken med hjälp av en råsaftscentrifug. Kör först jordgubbarna och sedan päronen genom centrifugen. Drycken kan serveras medan fruktresten sparas och användas sedan i kakan. Släng inget, allt går till användning.

2. Sätt ugnen på 175°C.

3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (en form på ca 17 cm i diameter).

4. Smörj hela formen med smör.

Kakan:

5. Smält smöret i en stor kastrull.

6. Blanda ner strösocker och vaniljsocker.

7. Vispa ut ägget lätt och rör ner i även det kastrullen.

8. Tillsätt även "fruktrestena" från jordgubb och pärondrycken, hasselnötsmjölet och sikta ner kakaon.

9. Rör ihop alla ingredienserna i kastrullen till en jämn smet som sedan hälls i den försmorda formen.

10. Grädda sedan kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (eller tills kakan precis har övergått från kletig till lite mer fast och fått en tunn yta).

11. Låt kakan svalna något innan kakan tas ut ur formen och bakplåtspapper lätt tas bort.

12. Under tiden mosas/mixas jordbubbar. Som blandas med vispad grädde (lätt smaksätt av vaniljsocker). Spritsa "jordgubbgrädden" på kakan och dekorera med päron och jordgubbar.

Glöm inte att servera kakan tillsammans med fruktdrycken.

Smaklig miljövänlig fika!

 

 

2. Noomis drömdessert med vit chokladkräm
rostade cashewnötter med hemmaplockade hallon och passionsfrukt

Chokladkräm:

3 dl vispgrädde
1 burk Kesella för bakning
200 gram vit choklad

Vispa grädden och blanda med Kesella. Smält chokladen och rör ner lite av gräddblandningen i chokladsmeten. Blanda därefter chokladen med gräddblandningen.

Rostade cashewnötter:

Cashewnötter mängd efter behag
1 msk mörkt muscovadosocker
2 tsk kanel
2 msk flytande honung
2 msk smör eller margarin

Rosta alltsammans i teflonpanna.

Garnering:

Hallon
Blåbär
Passionsfrukt
Kiwi

 

Servera i glasskålar genom att varva chokladkräm med hallon, blåbär och rostade cashewnötter. Toppa med passionsfrukt som ringlas över samt en vacker kiwiskiva.

 

4. Drottningens höstbakelse av Inger Sandell-Norén

Servera med vispad grädde, lägg upp på fat dekorerat med höstlöv.

Ingredienser kakan:
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning
2 dl 34 % creme fraiche
4 ägg
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk äkta vaniljpulver (går att bytas ut till vaniljsocker)
5 msk koncentrerad flädersaft
2 msk florsocker
Hallon och blåbär

Gör så här:

Hacka samman vetemjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Knåda ihop till en deg. Rulla ut till en längd. Täck med plastfolie. Lägg kallt en timma.

Skär degen i 20 bitar. Tryck ut i lite större folieformar. Rör ut creme fraichen med söndervispade ägg. Tillsätt mjölken, vaniljpulvret (vaniljsockret), florsockret och flädersaften. Fördela hallon och blåbär i formarna och sätt formarna på plåt. Fyll i äggsmeten och grädda på anda falsen nerifrån i ungefär 15 minuter i 225 grader.

Ät bakelsen gärna ljummen!