Litteraturen sätter Olofström på kartan

14 juni 2019 | Huvudnyhet

I sommar blir Harry Martinsons barndomsmiljöer inspirationskällor för ungdomar och vuxna med författardrömmar. Ett nytt projekt sätter Nobelpristagaren på kartan. Res i litterära Olofström du också!

Redan i rondellen vid Jämshög reser sig konstverket Pennans makt av Ingrid Enarsson. En påminnelse om ordens kraften och om författarna som växte upp här;  Pehr Thomasson, Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Tuija Nieminen Kristofersson, Patric Eghammer, Felicia Stenroth för att bara nämna några. Sedan i höstas pågår ett projekt som ytterligare ska de sätta Olofström och det litterära Blekinge på kartan.

Sätta Olofström på kartan

- Genom att synliggöra Nobelpristagaren Harry Martinsons gärning kan vi inspirera dagens författare, säger Pia Redin som är litteratursamordnare på Region Blekinge.

Projektet drivs av Region Blekinge i samarbete med Olofströms kommun.

- Vi vill möjliggöra för framtidens författare att bo och verka här och att ny litteratur skapas i Blekinge, säger Camilla Carnmo som litteraturutvecklare på Region Blekinge

Var före sin tid

Harry Martinsons böcker är fotfarande lika aktuella genom sitt miljöengagemang och sitt framtidsdystopiska perspektiv.

- Det känns nästan som att han kunde spå i framtiden, säger Camilla Carnmo.

Rymdeposet Aniara inspirerar ständigt till nya tolkningar inom en olika konstnärliga uttryck. Nu senast som spelfilm.

- Men vi har också Vagnen där han uttryckte stark kritik till hur vi hur vi förflyttar oss. Med tanke på dagens klimatdebatt, tror jag att detta blir nästa verk som får en renässans, säger Pia.

I sommar ges många möjligheter att både uppleva och skapa egen litteratur i inspirerande miljöer.

Framtidens författare

Litteraturprojektet vänder sig också till framtidens författare. I sommar lanseras Skrivsommar, ett pilotprojekt där ungdomar under tre veckor får utveckla sitt skrivande. De feriearbetande författarna får också ta del av miljöerna i författarbygden.

- De ska besöka författarmuseet i Jämshög och så blir det en del nedslag på arrangemang under kulturveckan Nässelfrossa 23-30 juni, berättar Pia.

I slutet av augusti erbjuds också en skrivarkurs med författaren Ulla-Maria Andersson som är vistelsestipendiat i Harry Martinsons favoritskola i Nebbeboda.

Själva ser Camilla och Pia ser fram emot att åka den populära författarturen Resa i författarbygd och möta miljöer som återskapats i skönlitteraturen, men också platser författarna levt och verkat.

Bildtext: Pia Redin och Camilla Carnmo, Region Blekinge, arbetar med att stärka litteraturens roll i Olofström och Blekinge.
Foto: Anna Lundholm.

  

Bildtext: Harry Martinson föddes i Nyteboda 1904 och fick Nobelpriset i litteratur 1974.

 

Upplev författarbygden

 

  • På författarmuseet i Jämshög finns avdelningar om bland annat författarna Harry  Martinson och Sven Edvin Salje.  Mer info på hittar du på deras hemsida: författarmuseet Jämshög Öppet enligt överenskommelse. Kontakt. Bengt Bejmar, 0454-464 53, fax och telefonsvarare 0454-490 17.

 

  • På Olofströms bibliotek kan du besöka Harry Martinsonrummet som till stor del består av böcker från Harry Martinsons privata bibliotek. Läs mer på bibliotekets hemsida: Olofströms bibliotek

​​​​​​​

  • Nässelfrossa är en kulturvecka som erbjuder närmare 150 arrangemang under perioden 23-30 juni.

​​​​​​​

  • Resa i författabygd är en guidat busstur som tar dig med till Harry Martinsons barndomsbygd. Du får också bekanta dig med Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och andra författare från bygden. Resan utgår från författarmuseet i Jämshög, söndagen den 4 augusti. Biljetter bokas på: Nortic hemsida eller Olofströms bibliotek 0454-936 00.

​​​​​​​

  • Skrivkurs för nybörjare i Nebbeboda skola. Författaren Ulla-Maria Andersson ger en helgkurs i skrivandets ädla konst där skillnaden mellan att berätta och gestalta utforskas. Kursen äger rum 24-25 augusti, kl. 10.00-16.30. Anmälan till 0760-40 80 06 alt. info@ulla-maria.se  Läs mer på www.ulla-maria.se

​​​​​​​