Psykiatriveckan 2019

18 september 2019 | Huvudnyhet

Psykiatriveckan 2019 grafiskt element

Den 7–13 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Välkommen på föreläsningar och aktiviteter och våga prata om psykisk hälsa. Precis som förra året är temat Våga prata psykisk hälsa. Under veckan arrangeras ett flertal kostnadsfria föreläsningar och aktiviteter i hela Blekinge. Här hittar du även program med aktiviteter för alla kommuner i länet.

Nedan presenteras lokalt program för Olofström.

6 oktober, Nationella anhörigdagen

Anett Karlsson, ombudsman för anhörigas riksförbund inleder klockan 14.00

Jessica Lerner föreläser

En personlig livsberättelse där Jessica delar med sig av sina egna erfarenheter om hur det är att vara lillasyster till en storebror med en svår CP-skada ifrån födseln. Jessica beskriver en vardag som bland annat har inneburit ett utanförskap, en ensamhet, väldigt mycket skratt men som också har krävt ett visst mod. Som lillasyster har hon fram tills idag behövt vara sin egen karta och kompass. En resa som för Jessica har inneburit en hel del utmaningar och som har varit med och format henne till den hon är idag. 

Var? Mariasalen  OIofströms kyrka Bredgatan 11
När? klockan 14.30 

Cecilia Leanderson föreläser, när det värsta händer – hur lever man vidare med sorgen?

Cecilia är gift med Eve sedan drygt 30 år och bosatt i Jämshög. De är stolta föräldrar till Emelie, Sara och André. Den 2 september 2012 händer det som är varje förälders mardröm – en bilolycka inträffar där Emelie, då precis fyllda 25 år, omkommer. Detta är en föreläsning som skillrar det mest fruktansvärda som kan hända en som förälder men som också ger ett levande bevis på hur en familj kan fortsätta uppskatta livet och kunna leva med sorgen.

Var? Mariasalen  OIofströms kyrka Bredgatan 11
När? klockan 15.15

Tommy Jeansson föreläser

Mitt namn är Tommy Jeansson, 60 år. Född och uppvuxen i Olofström. När jag var 56 år så blev jag diagnostiserad med ADHD och bipolär sjukdom typ 2. Livet har varit kantat av en del dikeskörningar på grund av det. Jag har skrivit självbiografin ” Ett Myteri inifrån” som släpptes i december 2019.

Var? Mariasalen  OIofströms kyrka Bredgatan 11
När? klockan 16.00

7 oktober

Psykiatriveckan invigs av kommunalrådet Morgan Bengtsson.

Representanter från kommunens och Region Blekinges verksamheter kommer att finnas på plats i foajén för att svara på frågor om verksamheten. 

Var? Foajén på biblioteket, Östra Storgatan 24, i Olofström
När? klockan 11.00–13.00

Jag vill vara normal, Eric Donell

Eric Donell är skådespelare, sångare och har ständigt rört sig mellan olika arbeten och sammanhang. Han har själv NPF-diagnoserna ADHD och Tourettes syndrom. Hör Eric berätta om identifiering, bemötande, ökad förståelse, och motivation i samband med NPF. Föreläsningen ger en insikt i hur det kan vara att leva med Tourette, ADHD och OCD samt kunskap om sociala och andra svårigheter, vanliga missuppfattningar, fördomar och utanförskap.

Var? Folkets Hus, Dahlia
När? klockan 13.00–15.00

8 oktober

Patricia Rosenberg

Information om Välbefinnande-coaching . En vetenskaplig personlig coaching med olika verktyg för fysisk och mental och själslig hälsa. Målet är att ökad självmedvetenhet och egna val i livet ska leda till ett långvarigt välbefinnande.

Var? Navigatorcentrum, Östra Storgatan 18 A
När? klockan 13.00–14.00

Navigatorcentrum beskriver sin verksamhet. 

Var? Navigatorcentrum, Östra Storgatan 18 A
När? klockan 14.00–15.00

Sexuellt våld – porrens påverkan på en ny generation

Porren idag är gratis, lättillgänglig och våldsam. Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 70 procent av alla män konsumerar porr flera dagar i veckan. Eftersom de flesta barn i Sverige har obegränsad tillgång till internet dygnet runt har de också obegränsad tillgång till pornografi via nätet. Hur kan samhället bli bättre på att förebygga mäns sexuella våld? Vilket ansvar kan vi kräva av individen såväl som samhällsinstitutionerna för att stoppa porrens påverkan på våra unga? Föreläsning av Olga Person, generalsekreterare Unizon.

Var? Karlshamn, Stadsteatern
När? klockan 18.00–20.30

9 oktober

Bipopulär – föreläsningen, Hasse Brontén

Hasse Brontén växte upp med en pappa som levde med diagnosen manodepressiv. Först många år senare har Hasse öppet berättat sanningen om hur hans pappa dog. Inte på grund av cancer som länge var den stående lögnen. Varför är det fortfarande tabu kring psykiska sjukdomar? Var går
gränsen mellan personlighet och diagnos? På ett varmt men samtidigt mycket underhållande sätt
berättar Hasse om sina erfarenheter och tankar kring att växa upp med en pappa som inte riktigt var som alla andra.

Var? Karlshamn, Stadsteatern
När? klockan 18.30–20.00

10 oktober

Föreläsare : Micke Gunnarsson

Vi lever i en tid som verkar gå allt snabbare. Mycket ska hinnas med. Vi ska skapa, motivera och lära. Helst hela tiden. Helst hela livet. Men vad händer om vi inte stannar upp? Om vi inte ställer oss frågor som Varför? Och vem är jag i allt detta? Jag möter varje vecka vuxna och ungdomar som skriver till mig eller möter mig. De pratar om stressen, pressen och att det känns förvirrat. Vad är meningen? Och hur i hela friden leder man sig själva i den riktningen man egentligen önskar? Jag vill lyfta detta under min föreläsning. Och jag vill ge några verktyg som kanske kan hjälpa på vägen.

Var? aulan på Högavång höstadieskola /gymnasium, Jämshögsvägen 3, Olofström
När? 18.00–19.30

11 oktober

Skogsbad med Jessica Oscarsson, Mindfulnessinstruktör 

Vi tillbringar en stund tillsammans i vacker natur, på ett särskilt närvarande sätt använder vi våra sinnen. Genom att följa guidade aktiviteter kommer deltagarna att uppleva naturen på ett annat sätt.

Var? Samling i Aniara parken, Östra Storgatan 24, Olofström
När? klockan 13.00–14.00

Om Psykiatriveckan

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan:
Region Blekinge, Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Ronneby kommun, Sölvesborgs kommun, Arbetsförmedlingen, Cura individ, Försäkringskassan, Studieförbundet Vuxenskolan, NSPH och Hjärnkoll.