Giftfri förskola

Vi omges ständigt av olika kemikalier i vår vardag och en del av dem är skadliga för oss. Känsligast är barnen som dessutom gärna smakar och känner på saker. Barn tillbringar många timmar i förskolan och därför är det viktigt att det är en plats utan gifter.

Handlingsplan

Olofströms kommun har tagit fram en handlingsplan för att göra förskolorna fria från skadliga kemikalier. Handlingsplanen antogs av Kommunstyrelsen den 8 december 2015 och innehåller åtgärder inom flera olika områden. Att rensa bort dåliga leksaker är ett av dessa områden. Att göra kloka val när man köper nya leksaker är ett annat. Även byggnaderna och utemiljön på förskolorna omfattas av handlingsplanen.

Leksak eller inte leksak?

På en förskola finns det massor av leksaker och andra föremål. En del är dåliga leksaker eftersom de innehåller ämnen som kan vara farliga. Eftersom vi ständigt blir utsatta för många olika ämnen kan även små mängder av ett enskilt ämne ställa till skada. Detta brukar man kalla för cocktaileffekt. Lagstiftningen om vad leksaker får innehålla har blivit hårdare och nya leksaker är därför ofta bättre än äldre. Men lagstiftningen gäller inte för saker som inte är menade att vara leksaker - därför hör sådana saker inte hemma i leksakslådan. Till exempel elektronik innehåller flera skadliga kemikalier. En gammal mobiltelefon eller ett tangentbord är exempel på sådant som inte alls är bra leksaker. 

Välja material

Äldre leksaker med osäkert innehåll, leksaker av dåliga material och sådant som inte är leksaker är bortplockade från kommunens förskolor. Madrasserna som barnen ligger och vilar på är utbytta mot nya madrasser av bättre material.  Alla tallrikar i förskolan är tillverkade av porslin och dricksglasen är av glas. Möbler och golvmaterial kommer att ta lite längre tid att byta ut eftersom det innebär en stor kostnad.

När något nytt ska köpas till förskolan är det viktigt att göra kloka val. Kommunen ställer krav på leverantörer innan man gör ett avtal om att köpa produkter därifrån. Det är viktigt att den som köper något till förskolan håller sig till de avtal som finns.

Senast uppdaterad: 17 maj 2018