Aktivitetstips utomhus

Runt om i Olofströms kommun har vi underbara platser för både den som gillar fart och ta det lugn, träning eller avkoppling. På sidan ger vi dig några tips på vad du kan göra på några av de platser som finns att besöka i Olofström.

Längs vattendrag och sjöar

Gömslen vid sjöar, promenader vid åar och lekar i vattenpölar. Olofström är rikt på vatten i alla dess former. Kanske utmana dig på ett uppfriskande bad?

Nyfiken på vinterbad och vill veta mer? Följ Daniel och Zead, Två kompisar som provar friluftsliv på Länsstyrelsen Blekinges facebooksida.  Länk till annan webbplats.Under februari testade de på vinterbad i Snöflebodaån utanför Olofström tillsammans med två mer erfarna vinterbadare.

Platser för återhämtning

Broar och bryggor som förbinder och förenar. Långa och korta, av trä och av sten, i centrum och i skogen. Vilken är din favorit brygga eller favoritbro? Leta upp dessa broar och bryggor och upplev nya utsikter och insikter. Hitta din plats för vila och återhämtning. En fin plats för återhämtning är bryggan i Södersjön, Kyrkhult. En annan bro värd att utforska är Frickabron, bron som binder samman de två naturreservaten, Halens naturreservat med Pieboda naturreservat och skapar möjligheter för helt nya vandringsleder och friluftsliv.

Frickabron, visitblekinge.com Länk till annan webbplats.

Träna utomhus

Med lite fantasi kan hela naturen med sina stockar, stenar, och backar bli en träningsarena. Vid Halens camping och Södersjön finns utegym och vid den gamla skidbacken hittar du en bana för mountainbike.

Mountainbikeled

Tillgänglighet – följ leden som passar dig

Oavsett om det är på en hästrygg, till fots, med cykel, på skidor eller med barnvagn eller rullstol finns leden för dig. Runt Blåsegylen finns en tillgänglig runda, toalett och bänkar. Hinner du inte ta en tur på dagen? Ingen fara för vid sjöarna Halen och Södersjön finns elljusspår.

Friluftsliv och motion

Hitta orienteringskärmar

Naturpasset är ett bra sätt att upptäcka nya platser och njuta av frisk luft i vacker omgivning. På flera platser i kommunen finns utmärkta banor där du med hjälp av en karta tar dig runt för att leta upp orienteringsskärmar.

Naturpass-rundorna har 40 skärmar och går ut på att du ska hitta skärmarna och skriva upp skärmens bokstav på startkortet. Banorna kan du gå på en gång eller välja att dela upp rundan på flera tillfällen. Du kan även ta hjälp av en vän och varför inte leta upp hälften av skärmarna var.

Naturpasset

Gå på tipspromenad

Runt om i kommunen hittar du frågerundor med nio frågor i varje runda och som byts ut varje vecka. I slutet av varje runda hittar du svaren. Frågorna byts ut varje måndag så du har möjlighet att välja den dag som passar dig bäst för en tipspromenad.

Du hittar tipspromenaderna på följande platser:

  • Södra sund i centrala Olofström
  • Centrala Jämshög med start vid Medborgarhuset
  • Kyrkhult, Tulseboda Brunnspark med start vid informationsportalen.

Tipsa gärna dina vänner och tänk på att hålla avstånd. Tillsammans skapar vi en trygg miljö för alla! Välkommen till kluriga frågor med små enkla tips och kom ihåg FRISK LUFT och RÖRELSE stärker hälsan.

Fågelskådning och vandring i Odasjöslätt

Besök våtmarkerna och utsiktstornet i Odasjöslätt strax norr om Olofström. Här rinner Vilshultsån genom området och de nya våtmarkerna intill ån gör att många fågelarter trivs. Ta med fikakorgen och grilla på grillplatsen eller vandra den cirka 1 km långa gulmarkerade vandringsleden genom Holje naturreservat.

Holje naturreservat, Länsstyrelsen Blekinge Länk till annan webbplats.

Njut av maten utomhus

Det finns möjlighet att grilla på olika natursköna platser i Olofströms kommun. För dig som har picknick-krogen redo, finns här bänkar och sittplatser att avnjuta den på. Varför inte ta en tur och pausa med något gott ute? För visst smakar det lite bättre utomhus!

Tips på vackra och intressanta platser, olofstromnatur.se Länk till annan webbplats.

Hitta barnet i dig själv

En färgad sten kan bli till en diamant, tre pinnar en början till en koja och barkbiten en båt. Gå ut och upptäck naturens alla under och låt dig inspireras av det du hittar. Att skapa något av det naturen ger är ett bra sätt att stärka barns förståelse för djur och natur. Att leta efter saker i naturen kan även vara ett bar sätt att lära barn om träd, växter och djur. På visitblekinge.se/ olofstrom kan du skriva ut bingobricka, ett bra sätt att preppa barnen med aktiviteter. Visit Blekinge har tagit fram både utflyktsbingo och skattjakt, som passar bra i naturen. Båda bygger på att barnen ska vara närvarande och nyfikna på vad det ser och upplever i naturen.

Familjeäventyr, visitblekinge.se Länk till annan webbplats.

Upplevelser för hela familjen i Tulseboda Brunnspark

I sommar kan du testa en cirkusbana i Tulseboda Brunnspark. Du bokar en tid med egen guide som visar hur man gör olika cirkuskonster – allt från att gå på lina till att göra konster i trapets. Bokningarna släpps inom kort på Tulseboda Kulturhus hemsida.

I brunnsparken finns också en Inte-Röra-Marken-bana, repgungor i träden, kojor, odlingsträdgård, konstverk och mycket annat spännande. Du kan också vandra den nya 3,4 km långa Fornebodarundan som binder samman kulturmiljöerna Tulseboda Brunn och Forneboda Kulturbrunn.

Passa på att kombinera besöket med att äta lunch på Tulseboda Brunn.

Relaterad information

Meddela fel på sidan

Senast publicerad: