Aktivitetstips utomhus

Runt om i Olofströms kommun har vi underbara platser för både den som gillar fart och ta det lugn, träning eller avkoppling. Nedan ger vi dig några tips på vad du kan göra och några av de platser som finns att besöka, kanske redan under sportlovet.

Längs vattendrag och sjöar

Gömslen vid sjöar, promenader vid åar och lekar i vattenpölar. Olofström är rikt på vatten i alla dess former. Kanske utmana dig på ett uppfriskande kallbad eller om isen tillåter isfiske?

Nyfiken på vinterbad och vill veta mer? Följ Daniel och Zead, Två kompisar som provar friluftsliv på Länsstyrelsen Blekinges facebooksida. länk till annan webbplatsUnder februari testade de på vinterbad i Snöflebodaån utanför Olofström tillsammans med två mer erfarna vinterbadare.

Platser för återhämtning

Broar och bryggor som förbinder och förenar. Långa och korta, av trä och av sten, i centrum och i skogen. Vilken är din favorit brygga eller favoritbro? Leta upp dessa broar och bryggor och upplev nya utsikter och insikter. Hitta din plats för vila och återhämtning. En fin plats för återhämtning är bryggan i Södersjön, Kyrkhult. En annan bro värd att utforska är Frickabron, bron som binder samman de två naturreservaten, Halens naturreservat med Pieboda naturreservat och skapar möjligheter för helt nya vandringsleder och friluftsliv.

Frickabron, visitblekinge.comlänk till annan webbplats

Träna utomhus

Med lite fantasi kan hela naturen med sina stockar, stenar, och backar bli en träningsarena. Vid Halens camping och Södersjön finns utegym och vid den gamla skidbacken hittar du en bana för mountainbike.

Mountainbikeled

Tillgänglighet – följ leden som passar dig

Oavsett om det är på en hästrygg, till fots, med cykel, på skidor eller med barnvagn eller rullstol finns leden för dig. Runt Blåsegylen finns en tillgänglig runda, toalett och bänkar. Hinner du inte ta en tur på dagen? Ingen fara för vid sjöarna Halen och Södersjön finns elljusspår.

Friluftsliv och motion

Hitta orienteringskärmar

Naturpasset är ett bra sätt att upptäcka nya platser och njuta av frisk luft i vacker omgivning. På flera platser i kommunen finns utmärkta banor där du med hjälp av en karta tar dig runt för att leta upp orienteringsskärmar.

Naturpass-rundorna har 40 skärmar och går ut på att du ska hitta skärmarna och skriva upp skärmens bokstav på startkortet. Banorna kan du gå på en gång eller välja att dela upp rundan på flera tillfällen. Du kan även ta hjälp av en vän och varför inte leta upp hälften av skärmarna var.

Naturpasset

Njut av maten utomhus

Det finns möjlighet att grilla på olika natursköna platser i Olofströms kommun. För dig som har picknick-krogen redo, finns här bänkar och sittplatser att avnjuta den på. Varför inte ta en tur och pausa med något gott ute? För visst smakar det lite bättre utomhus!

Tips på vackra och intressanta platser, olofstromnatur.se länk till annan webbplats

Hitta barnet i dig själv

En färgad sten kan bli till en diamant, tre pinnar en början till en koja och barkbiten en båt. Gå ut och upptäck naturens alla under och låt dig inspireras av det du hittar. Att skapa något av det naturen ger är ett bra sätt att stärka barns förståelse för djur och natur. Att leta efter saker i naturen kan även vara ett bar sätt att lära barn om träd, växter och djur. På visitblekinge.se/ olofstrom kan du skriva ut bingobricka, ett bra sätt att preppa barnen med aktiviteter. Visit Blekinge har tagit fram både utflyktsbingo och skattjakt, som passar bra i naturen. Båda bygger på att barnen ska vara närvarande och nyfikna på vad det ser och upplever i naturen.

Familjeäventyr, visitblekinge.se länk till annan webbplats

Relaterad information

Fler platser att besöka hittar du på

visitblekinge.se/olofstromlänk till annan webbplats
olofstrom.se/friluftsliv

Meddela fel på sidan

Senast publicerad: