Friluftslivets år - Luften är fri

I år gör Sverige sin hittills största satsning på friluftsliv med projektet Luften är fri. Detta då det är Friluftslivets år 2021. Initiativet är taget av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. Olofströms kommun blev 2019 utsedd till årets friluftskommun och här finns goda möjligheter till ett aktivt friluftsliv. Här hittar du vackra naturreservat med vandringsleder och rikt djurliv. Låt 2021 blir året du prova nya naturupplevelser!

Ett aktivt friluftsliv

I Olofströms kommun finns goda möjligheter till ett aktivt och varierat friluftsliv. Få ställen kan erbjuda det totala lugn som tystnaden i Sveriges sydligaste vildmark kan ge. Här är naturen alltid nära och erbjuder rekreation i många olika former, med allt från fysiska utmaningar till rofylld avkoppling.

Vi har valt att satsa aktivt på att utveckla möjligheterna att utöva friluftsliv i kommunen och för vårt arbete har vi utsett till Sveriges Friluftskommun 2019. Oavsett var i Olofström du bor är det nära till naturen. Du kan vandra, fiska, grilla, cykla, rida eller bara gå ut och uppleva vad som händer i naturen. Det bästa av allt är att det går lika bra att göra allt detta året runt!

Bra för hälsan

Har du tänkt på att friluftsliv är positivt för hälsan på många olika sätt?

  • Fysisk aktivitet stimulerar din rörelseförmåga
  • Blodtrycket sjunker när du vistas i naturen
  • Vistelse i naturen förbättrar din koncentrationsförmåga och stärker motoriken
  • Att ge sig ut i naturen tillsammans ger möjlighet till gemenskap och att göra något roligt tillsammans
  • Att ge sig ut i naturen ensam ger en stund för dig själv
  • Vistelse i naturen lindrar oro, depression och ilska samt minskar och förebygger stress

Olika tips under hela året

Under hela året kommer vi att ge dig tips på olika sätt att upptäcka, uppleva och njuta av vår vackra natur. När isen lagt sig och snön lyser upp kan ett vinterbad både vara energigivande och spännande. Eller varför inte ta med en kompis och prova på orientering?

Fler tips på vad du kan göra utomhus hittar du på Aktivitetstips utomhus.

Relaterad information

Läs mer om projektet Luften är fri

Luften är fri är ett nationellt projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och öka medvetenheten om dess värde och allemansrätten.

Friluftslivets års nationella webbplats, luftenarfri.se Länk till annan webbplats.
Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Svenskt friluftsliv Länk till annan webbplats.

Meddela fel på sidan

Senast publicerad: