Friluftslivets år - Luften är fri

I år gör Sverige sin hittills största satsning på friluftsliv med projektet Luften är fri. Detta då det är Friluftslivets år 2021. Initiativet är taget av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. Olofströms kommun blev 2019 och 2021 utsedd till årets friluftskommun och här finns goda möjligheter till ett aktivt friluftsliv. Här hittar du vackra naturreservat med vandringsleder och rikt djurliv. Låt 2021 blir året du prova nya naturupplevelser!

Ett aktivt friluftsliv

I Olofströms kommun finns goda möjligheter till ett aktivt och varierat friluftsliv. Få ställen kan erbjuda det totala lugn som tystnaden i Sveriges sydligaste vildmark kan ge. Här är naturen alltid nära och erbjuder rekreation i många olika former, med allt från fysiska utmaningar till rofylld avkoppling.

Vi har valt att satsa aktivt på att utveckla möjligheterna att utöva friluftsliv i kommunen och för vårt arbete har vi utsetts till Sveriges Friluftskommun 2019 och 2021. Oavsett var i Olofström du bor är det nära till naturen. Du kan vandra, fiska, grilla, cykla, rida eller bara gå ut och uppleva vad som händer i naturen. Det bästa av allt är att det går lika bra att göra allt detta året runt!

Bra för hälsan

Har du tänkt på att friluftsliv är positivt för hälsan på många olika sätt?

  • Fysisk aktivitet stimulerar din rörelseförmåga
  • Blodtrycket sjunker när du vistas i naturen
  • Vistelse i naturen förbättrar din koncentrationsförmåga och stärker motoriken
  • Att ge sig ut i naturen tillsammans ger möjlighet till gemenskap och att göra något roligt tillsammans
  • Att ge sig ut i naturen ensam ger en stund för dig själv
  • Vistelse i naturen lindrar oro, depression och ilska samt minskar och förebygger stress

Olika tips på vad du kan göra i Olofström

I Olofströms kommun är friluftsmöjligheterna aldrig långt borta och här kan du tillsammans med vänner och familj hitta på olika aktiviteter, året om. När isen lagt sig och snön lyser upp kan ett vinterbad både vara energigivande och spännande. Eller varför inte ta med en kompis och prova på orientering?

Längs vattendrag och sjöar

Gömslen vid sjöar, promenader vid åar och lekar i vattenpölar. Olofström är rikt på vatten i alla dess former. Kanske utmana dig på ett uppfriskande bad?

Nyfiken på vinterbad och vill veta mer? Följ Daniel och Zead, Två kompisar som provar friluftsliv på Länsstyrelsen Blekinges facebooksida Länk till annan webbplats.. Under februari testade de på vinterbad i Snöflebodaån utanför Olofström tillsammans med två mer erfarna vinterbadare.

Platser för återhämtning

Broar och bryggor som förbinder och förenar. Långa och korta, av trä och av sten, i centrum och i skogen. Vilken är din favorit brygga eller favoritbro? Leta upp dessa broar och bryggor och upplev nya utsikter och insikter. Hitta din plats för vila och återhämtning. En fin plats för återhämtning är bryggan i Södersjön, Kyrkhult. En annan bro värd att utforska är Frickabron, bron som binder samman de två naturreservaten, Halens naturreservat med Pieboda naturreservat och skapar möjligheter för helt nya vandringsleder och friluftsliv.

Frickabron, visitblekinge.com Länk till annan webbplats.

Träna utomhus

Med lite fantasi kan hela naturen med sina stockar, stenar, och backar bli en träningsarena. Vid Halens camping och Södersjön finns utegym och vid den gamla skidbacken hittar du en bana för mountainbike.

Mountainbikeled

Hitta orienteringskärmar

Naturpasset är ett bra sätt att upptäcka nya platser och njuta av frisk luft i vacker omgivning. På flera platser i kommunen finns utmärkta banor där du med hjälp av en karta tar dig runt för att leta upp orienteringsskärmar.

Naturpass-rundorna har 40 skärmar och går ut på att du ska hitta skärmarna och skriva upp skärmens bokstav på startkortet. Banorna kan du gå på en gång eller välja att dela upp rundan på flera tillfällen. Du kan även ta hjälp av en vän och varför inte leta upp hälften av skärmarna var.

Gå på tipspromenad

Runt om i kommunen hittar du frågerundor med nio frågor i varje runda och som byts ut varje vecka. I slutet av varje runda hittar du svaren. Frågorna byts ut varje måndag så du har möjlighet att välja den dag som passar dig bäst för en tipspromenad.

Du hittar tipspromenaderna på följande platser:

Södra sund i centrala Olofström
Centrala Jämshög med start vid Medborgarhuset
Kyrkhult, Tulseboda Brunnspark med start vid informationsportalen.
Tipsa gärna dina vänner och tänk på att hålla avstånd. Tillsammans skapar vi en trygg miljö för alla! Välkommen till kluriga frågor med små enkla tips och kom ihåg FRISK LUFT och RÖRELSE stärker hälsan.

Njut av maten utomhus

Det finns möjlighet att grilla på olika natursköna platser i Olofströms kommun. För dig som har picknick-krogen redo, finns här bänkar och sittplatser att avnjuta den på. Varför inte ta en tur och pausa med något gott ute? För visst smakar det lite bättre utomhus!

Tips på vackra och intressanta platser, olofstromnatur.se Länk till annan webbplats.

Fler tips på vad du kan göra hittar du på Friluftsliv och motion.

Relaterad information

Läs mer om projektet Luften är fri

Luften är fri är ett nationellt projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och öka medvetenheten om dess värde och allemansrätten.

Friluftslivets års nationella webbplats, luftenarfri.se Länk till annan webbplats.
Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Svenskt friluftsliv Länk till annan webbplats.

Meddela fel på sidan

Senast publicerad: