Psykiatriveckan 2022

Mellan den 8–15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter,både fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

Få fler att våga fråga, prata, lyssna och agera

Psykiatriveckan syftar till att minska stigmat som fortfarande är förknippat med psykisk
ohälsa. Med Psykiatriveckan vill samverkansaktörerna få fler att våga fråga, prata, lyssna och agera för en bättre psykisk hälsa i Blekinge. Att göra det lättare att våga prata om hur vi egentligen mår och att be om, och ta emot hjälp, när vi behöver det. Detta för att vi ska kunna leva så gott vi kan och förhoppningsvis även få oss hjälpa andra i vår omgivning som befinner sig i en svår livssituation.

Psykiatriveckan har anordnats i Blekinge sedan 2011 och är ett samarbete mellan:
Region Blekinge, Karskrona kommun, Karlshamns kommun, Sölvesborgs kommun, Ronneby kommun, Olofströms kommun, Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH Blekinge), Hjärnkoll Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.

Tjuvstartar med anhörigdagen

Plats: Församlingshemmet, Mariasalen, Kapellgatan 1, Olofström
Tid: torsdag 6 oktober klockan 16.30–18.30

Föreläsning: Buren av änglar, Margareta Juhlin kl: 16.35
Margareta berättar och visar bilder av sina änglamålningar, som illustrerar hennes tidvis hårda väg genom livet. När hon var 10 år gammal blev hennes pappa svårt sjuk och under sin uppväxt jämfördes hon med sin döda syster, vilket har präglat hennes liv. Margareta har också en vuxen son, Johan, född med Downs syndrom, som bor på ett gruppboende sedan länge. Margareta drabbades av depression men genom sitt konstnärskap och författande har hon nått fram till ett bra liv. Under 30 år arbetade hon som lärare men är idag pensionär och finner återhämtning i att måla änglar i olja. Margareta har nyligen givit ut sin trettonde bok, ”Flyga med tranor”, som är en barnbok som hon också har illustrerat.

Föreläsning: Livets olika skiftningar – kan ge mening, Marie Folkesson Madisson / MaYa kropp och själ kl: 17.20
Jag tror på vår egen inre kraft! Livet pågår hos oss alla, saker och upplevelser sker. Andras mönster och beteende kan jag inte påverka utan jag, som människa, behöver verkligen titta på sig själv – vad kan jag bidra med för ett liv i balans? Ett liv där jag väljer att se på det som sker med kärlek? Inte döma eller bedöma. Att vad som än sker, har jag kraften och förmågan att välja livet. I de möten jag har haft under livet i mitt arbete med människor inom palliativ vård, inom psykiatri och inom mitt företag – är vi alla människor, som bär på våra upplevelser, inget lättare eller svårare, ingen jämförelse. Hur skulle det vara om var och en väljer att se med omtanke och kärlek? Tänk om det är lättare att må ”bra” än våra tankar tror?

Föreläsning: SPES Blekinge, ordförande Thomas Eriksson kl.18.10
Thomas Eriksson är drygt 50 år och arbetar som lantbrukare vid sin gård i Hemmingsmåla. Thomas har i sommar tillträtt posten som ordförande för SPES. SPES (suicidprevention och efterlevandestöd) är en anhörigförening för de anhöriga som har någon närstående som tagit sitt liv. Thomas kommer under sin föreläsning dels att berätta om sin resa, som bidragit till varför han tycker detta arbete är så viktigt, dels hur SPES verksamhet fungerar. Thomas förhoppning är att kunna bidra till att minska stigmat kring självmord och psykisk ohälsa.

Föreläsningar och aktiviteter under veckan

Alla föreläsningar är gratis men anmälan krävs till de som hålls på plats i Olofström. Se anmälningslänk under respektive föreläsning.

Invigning av Psykiatriveckan 2022

Information och mingel, olika verksamheter finns på plats.
Plats: Folkets hus, Östra Storgatan 24
Tid: måndag 10 oktober klockan 17.00

Föreläsning: Får man vara en auktoritet?

Mats Trondman är professor i kultursociologi och barnoch ungdomsforskare. Han föreläser om vuxenrollen i en tid av förlängd ungdomstid och nya relationsmönster mellan barn/unga och vuxna.

Plats: Folkets hus, Dahlia-salen, Östra Storgatan 24
Tid: måndag 10 oktober klockan 17.30–19.00
Här kan du anmäla dig till föreläsningen Länk till annan webbplats.

Föreläsning: Livet som Momma Merzi

Momma föreläser om att se annorlunda ut, och bo i ett miljonprogramsområde med fattigdom och segregation. Att välja den kriminella banan, vara drogberoende och ha tankar på att ta sitt liv, till där han är idag med fast jobb och familj. År 2020 deltog han i tv-programmet Farmen.

Plats: Folkets hus, Dahlia-salen, Östra Storgatan 24
Tid: torsdag 13 oktober klockan 17.30–18.30
Här kan du anmäla dig till föreläsningen Länk till annan webbplats.

Information och föreläsning: Öppenvården

Rebecca Doverlind och Eva Granath Bjurbrandt, behandlare och socialsekreterare från öppenvården/vuxenmissbruk presenterar öppenvården och vilka insatser de erbjuder; De pratar även om olika droger och dess konsekvenser.

Plats: Folkets hus, Dahlia-salen, Östra Storgatan 24
Tid: torsdag 13 oktober klockan 18.45–19.45
Här kan du anmäla dig till föreläsningen Länk till annan webbplats.

Författarbesök: Emma Alexson Accaoui - Från fritt fall till hopp

Emma är beteendevetare, KBT-terapeut och författare av boken Från fritt fall till hopp. I sin föreläsning berättar hon om sin resa från psykisk ohälsa till hälsa och delar verktyg och förhållningssätt att använda sig av.

Plats: Biblioteket, Östra Storgatan 24
Tid: fredag 14 oktober klockan 18.00–19.00
Här kan du anmäla dig till föreläsningen Länk till annan webbplats.

Tipsrunda: ”Pråmenaden”

Plats: Aniaraparken, Östra Storgatan 24.
Tid: när du vill under vecka 41.

Så här gör du:
Använd din mobil och besök: www.play.gpsquiz.com
(platstjänster och GPS måste vara aktiverat). Klicka på ”Alla tipsrundor i närheten” och välj "En vecka för psykisk hälsa". Det kommer upp en fråga när du är tillräckligt nära frågans position.
Mobilens display bör lysa medan du går rundan. Har du ljudet på får du en signal när en ny fråga finns tillgänglig. Det finns en karta över tipspromenaden som syns när du valt den. När du besvarat alla frågor får du veta svaren.

Föreläsning: Tobias Karlsson
Livet – inte alltid en dans på rosor

Tobias Karlsson är dansare och koreograf, kanske mest känd från tv-programmet Let’s Dance. I sin föreläsning Livet – inte alltid en dans på rosor, berättar han om sin uppväxt, mobbning och vägen till framgång. Konferencier är scenkonstnären Emelie Trossö, aktuell med scengruppen Pinamackorna. Mingel börjar klockan 17.00.

Plats: Stadsteatern, Erik Dahlbergsvägen 14.
Tid: onsdag 12 oktober klockan 18.00–19.30.
Visas även live, Studieförbundet vuxenskola hemsida Länk till annan webbplats.

Föreläsning: Pa Modou Badjie

Sångaren och föreläsaren Pa Modou Badjie kom till Sverige från Gambia 1996. Han har varit med i Melodifestivalen och slog igenom med låten ”Dansa pausa”. Med ett brinnande intresse för att hjälpa unga och motverka segregation sprider han i sin föreläsning
glädje och ger nya sätt att tänka. Föreläsningen riktar sig till föräldrar och personal.

Plats: Visas live via Studieförbundet vuxenskolans hemsida Länk till annan webbplats.
Tid: 12 oktober klockan 18.00–19.30

Micke Gunnarsson – Att hitta hem även då hela havet stormar

Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och en stor inspiratör på sociala medier. Vi lever i en tid som ständigt förändras och utmanas. Tiden verkar gå snabbare och vi har de senaste åren mötts av kriser som varit på global nivå. Hur kan vi möta oss själva i dessa kriser? Vad kan vi göra för att kanske även se allt som händer som potentiella möjligheter? Detta och mycket mer berör Micke i sin föreläsning.

Plats: Digital föreläsning på Studieförbundets hemsida Länk till annan webbplats.
Tid: Går att se 10 oktober–14 oktober.

Föreläsning: Suicide zero – Våga fråga äldre

Har du en äldre person i din närhet? Suicide Zero föreläser om att förebygga självmord hos personer över 65 år. Du får samtalsverktyg som gör att du känner dig trygg i att prata med en annan människa om svåra frågor.

Plats: Digital föreläsning på Studieförbundets hemsida Länk till annan webbplats.
Tid: tisdag 11 oktober klockan 14.00–15.30

Mer information om föreläsningarna och anmälningslänkar

Psykiatriveckan 2022, Studieförbundet vuxenskolan Länk till annan webbplats.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 27 september 2022

Uppdaterad: 7 oktober 2022