Bland träd och stenar förverkligas barnens ritningar

Planeringen är gjord och barnen tillsammans med pedagogerna har börjat bygga en koja. Det är med barnen i fokus som Sjöhästens förskoleklass på Vilboksskolan har valt att delta i kojtävlingen som anordnas av Olofströms kommun.

Kojbyggandet har börjat

Under flera veckor har barn i Vilboksskolans förskoleklass arbetat med djur och natur genom bland annat att bygga en koja. Barnen har varit med och valt ut platsen där kojan ska stå. Detta för att de ska lära känna området och ett bra sätt för dem att utforska vad som mer finns där. Barnen har även varit med och bestämt hur kojan ska se ut. Två och två har de fått spåna fram idéer om kojans storlek, vilka rum den ska ha och vad de vill ha där.

Det är viktigt att barnen är delaktiga i arbetet och får vara med och bestämma hur väggarna ska se ut och vad de vill göra på platsen. Nästa del i arbetat bli att göra fågelmat, en önskan som ett av barnen hade, berättar Agneta Östergaard, pedagog på Vilboksskolan.

Just nu har barnen samlat ihop pinnar som ska bli väggar och de har beställt ett tyg som ska fungerar som tak. Eftersom de inte får använda spik har de ett långt rep till sin hjälp. Något som även kan fungera som dörröppnare och som man kan ha dragkamp med. Planeringen av kojbygget har gjort att spännande samtal uppkommit med barnen. De berättar att de vill ha ett kök, lampor och att djur ska komma förbi och hälsa på.

När man sitter inne i kojan och dörren är stängd, kommer det kanske förbi ett rådjur och kråkor, säger Casper Carlholmer 6 år

Kojbyggandet är en del i det pedagogiska arbetet där barnen ges möjlighet att främja deras fantasi, inlevelse och förmåga att lära sig tillsammans med andra. Genom kojbygget lär sig barnen att samarbeta, bearbeta olika intryck, utveckla kreativitet, nyfiken het och tilltro till sin egna förmåga. De får även en allsidig rörelseförmåga genom fysisk aktivitet, lära sig om djur och natur. Här vävs även förskolans värdegrundsarbete in och klassens miljöintresse stärks.

Förskolan Sjöhästen har inlett ett samarbete med civilförsvaret och i vår planerar dem att ha en utedag där de gör krubbelurer och ta med sig utflyktsmat.

Luften är fri

I år gör Sverige sin hittills största satsning på friluftsliv – Friluftslivets år 2021. Initiativet är taget av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. Olofströms kommun blev 2019 utsedd till årets friluftskommun och här finns goda möjligheter till ett aktivt friluftsliv.

I Olofströms kommun är naturen alltid nära och erbjuder rekreation i många olika former, med allt från fysiska utmaningar till rofylld avkoppling.

Under hela året kommer vi att ge dig tips på olika sätt att upptäcka, uppleva och njuta av vår vackra natur. Ett bra sätt att engagera barn och unga för naturen är att se det lekfulla med att vara ute, som exempelvis bygga en koja. På din nästa promenad se om du kan hitta ett mysigt ställe där ni kan bygga en plats att ta en fika eller bara leka lite. Tänk på att vara snäll mot naturen och använd material som inte skadar träd och växter.

Relaterad information

Fler tips om vad du kan hitta på i Olofströms kommun hittar du på Aktivitetstips utomhus.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 17 februari 2021

Uppdaterad: 22 februari 2021