Leta orienteringsskärmar tillsammans med en vän

Naturpasset är ett bra sätt att upptäcka nya platser och njuta av frisk luft i vacker omgivning. På flera platser i kommunen finns utmärkta banor där du med hjälp av en karta tar dig runt för att leta upp orienteringsskärmar. Smygstarta redan idag med skärmjakt i Blåsegylet eller Vargarundan

Naturpasset är en aktivitet som går ut på att leta upp orange-vita orienteringsskärmar och till sin hjälp har man en karta. Efter avslutad bana kan du lämna in ditt startkort och är med i utlottningen av fina priser.

Under februari och mars kan den som vill prova på att leta skärmar genom att smygstarta med de redan utmärkta lederna Blåsegyl och Vargarundan. Längs lederna är fem respektive tio skärmar utplacerade och där du som deltagare ska markera på karta vart skärmarna är placerade. Leden runt Blåsegyl är 1 km och tillgänglighetsanpassad.

Alla kan delta och på sina egna villkor. Banorna som vi valt att smygstarta är en bra start att komma igång med att leta kontroller, säger Margareta Svensson på OK Vilse 87.

De riktiga naturpass-rundorna har 40 skärmar och går ut på att du ska hitta skärmarna och skriva upp skärmens bokstav på startkortet. Banorna kan du gå på en gång eller välja att dela upp rundan på flera tillfällen. Du kan även ta hjälp av en vän och varför inte leta upp hälften av skärmarna var.

De enstaka kontrollerna har olika svårighetsgrader och vissa av skärmar är placerade längre ifrån vägar och stigarna än andra. På kartorna är parkeringsplatser utplacerade så att du kan välja hur när eller långt bort du vill parkera från din startpunkt, fortsätter Margareta Svensson.

Förutom att få friskluft, möjligt att röra på dig på ett roligt sätt, är naturpassen är bra sätt att möta våren och upptäcka nya platser i Olofström. Gå tillsammans eller gör det till en vänskaplig tävling där ni ser vem som kan hitta flest skärmar! Vem skulle du tipsa eller ta med dig på en runda? Ta med en penna för att markera av de skärmar du hitta och bra promenad- eller springskor!

Känner du att du vill gå tillsammans med andra som är trygga i orientering och kan hjälpa dig längs vägen, anordnar OK Vilse 87 två kartpromenader. Den första är den 29 mars kl.17.30 med start Ättestupan, Valhall och den andra den 26 april kl.17.30 med start Kullan, Vilshult. Föranmälan krävs senast dagen innan kartpromenaden, med anledning av covid-19.

Relaterad information

Områden där naturpassen finns och perioden banan är på plats:

Smygstarta och prova på

  • Blåsegyl, Olofström 21/2-21/3
  • Vargarundan, Rödhult Jämshög 21/2-21/3

Riktiga naturpassen

  • Kullan, Vilshult 20/3-1/6
  • Ättestupan i Valhall, Olofström 20/3-1/6
  • Stenbrottet i Boafall 1/6-1/8
  • Olsanäset-Metallstugan, Olofström 1/8-1/10

Naturpasset arrangeras av Orienteringsklubben OK Vilse 87 Länk till annan webbplats. och kartorna till de olika banorna kan köpas på plats eller hos en återförsäljare.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 9 mars 2021