Alina och Alexander hittade den perfekta tomten

Vågar vi köpa en tomt och bygga ett hus, kan vi verkligen det? Det är frågor som många säkert ställer sig som går i hustankar. Alina och Alexander är några som vågade ta steget och har idag det perfekta läget med utsikt över sjön Halen.

Platsen är det viktigaste beslutet

Paret träffades i Kristianstad där Alina studerade och eftersom båda är uppväxta i Olofström, valde de att flytta tillbaka. De flyttade in i en lägenhet men började snabbt att titta på hus. Inget av huset hade allt som de letade efter, så valet att köpa tomt föll sig naturligt.

Man måste inte veta allt utan mycket lär man sig på vägen, berättar Alexander.

Nu i efterhand inser de hur mycket det var att lära sig och vilken process det är att bygga hus. Det är många som är involverade i processen och som hjälper till från början till slut.

Steg ett är att bestämma sig var man vill bo och vilken typ av tomt man vill har. Det viktigaste är platsen för den kan du aldrig ändra på, fyller Alina i.

Platsen och läget är det som man inte kan förändra och det viktigaste beslutet i hela processen. Alina och Alexander uppmanar blivande tomtägare att åka runt och titta på lediga tomter och när man hittat en som känns bra, ska man våga boka den. Annars kanske någon annan hinner före.

Från det att man har bokat en tomt har man tre månader på sig. Under hela processen från det att du funderar på att bygga hus, till det att huset är på plats får du stöd och information från bland annat kommunens kontaktpersoner. De är till för att hjälpa dig att hitta rätt tomt och svara på frågor som dyker upp längs processens gång.

Efter man valt tomt finns det tid att välja vilken typ av hus som ska byggas och här måste man titta på vad områdets detaljplan tillåter.

Hur kommer det sig då att de valde att köpa tomt just där? Både Alina och Alexander kände till kommunen väl hade ett annat område i tankarna från början. Det var först när en av Alexanders släktingar tipsade om de lediga tomterna, som de bestämde sig för att titta på platsen. Det var ett område som de inte hade tänkt på, en dold pärla. Snabbt insåg de att det var platsen för dem. Nära in till centrum, utsikt över sjön Halen och ett stenkast från Halens naturreservat med möjligheter till ett aktivt liv.

Relaterad information

Funderar du att köpa tomt?
Kontakta Annika Blissing
Annika.k.Blissing@olofstrom.se

På vår hemsida har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig som funderar på att köpa tomt eller som vill veta vilka lediga tomter som finns.

Lediga tomter, olofstrom.se

Rekommenderat för dig

Publicerad: 24 mars 2021

Uppdaterad: 24 mars 2021