Vistelsestipendiaterna i Alltidhults skola klara

Bland 16 intressanta sökande, har juryn nu utsett tre vistelsestipendiater. Det blir Maiping Chen, Ida Andersen och Henrik Nilsson som under vardera två veckor ska bo och arbeta med litterära projekt i Alltidhults skola.

Det fanns många kvalificerade sökande till årets vistelsestipendier i Alltidhult, säger Pia Redin som är litteratursamordnare på Region Blekinge.

Pia var sammankallande i juryarbetet, där även Helgi Madisson från Alltidhults intresseförening och Anna Lundholm från Olofströms kommun medverkade. Bland de sökande prioriterades utövare på litteraturområdet som arbetar i Harry Martinsons anda.

I år var det ovanligt många etablerade författare och översättare, som också har en relation till Harry Martinson, bland de sökande. De vill arbeta vidare med sina texter i hans gamla skola i vackra Alltidhult, säger Pia Redin.

Det blev en både rolig och svår utmaning för juryn som till slut enades om tre kandidater. Dessa får vardera två veckors hyresfri vistelse i Alltidhults skola under perioderna 10 – 23 maj, 16 – 29 augusti och 30 aug - 12 september.

Samtliga har redan tackat och är jätteglada, berättar Pia Redin.

Tre vistelsestipendiater

Inspireras av Harry Martinson
Först ut är författaren, litteraturskribenten och översättaren Henrik Nilsson som inspireras av Harry Martinson att se mer av världen och att upptäcka naturen. Han är med i radions ”OBS” och ”Tankar för dagen” i P1 samt skriver regelbundet i tidskrifter som Axess och Karavan. Han har gett ut tre diktsamlingar på svenska samt deltagit i poesifestivaler i den spansktalande världen.

Under sin vistelse i Alltidhult ska han färdigställa översättningen av den portugisiske författaren Fernando Pessoas dikter.

Översätter Nobelpristagaren till kinesiska
Under period två kommer översättaren Maiping Chen till Alltidhult. Han har genom sina översättningar gjort Harry Martinsons verk tillgängliga för en stor läsekrets i Kina. Bland annat har han översatt Aniara, Nässlorna blomma och Tre knivar från Wei. För dessa tolkningar har han även fått Klockrikestipendium till Harry Martinsons minne.

Under sin vistelse i Alltidhult ska han översätta flera av Harrys dikter som ska ingå i en diktsamling om svensk poesi.

Uppföljare till rosad romandebut
Under den sista perioden kommer författaren Ida Andersén till Alltidhult. Hon är mest känd för allmänheten med romanen ”I oxögat” men skriver också mycket poesi. Även hon har många kopplingar till Martinsons tematik.

Under sin vistelse i Alltidhult ska Ida skriva på uppföljaren på ”I oxögat” , en roman som handlar om den förste och nästan ende svenske glasblåsaren i Kosta på 1700-talet, Johan Berg.

Personer på bild, från vänster: Ida Andersén, Maiping Chen och Henrik Nilsson

Relaterad information

Alltidhult skola

Skolan i Alltidhult var nobelpristagaren Harry Martinsons hemvist under 100 dagar runt 1914, då han var utackorderad som sockenbarn på Alltidhults gård (Tollene i Nässlorna blomma).

Vistelsestipendium Alltidhult skola

Meddela fel på sidan

Senast publicerad: