Kojtävlingens vinnare korad på friluftslivets dag

Under de senaste månaderna har barn och unga planerat, samlat material och byggt kojor. En jury har besökt alla kojor och tillslut utsett en vinnare. I samband med svenska friluftsdagen delades priset ut till den vinnande skolan.

Tre kojor

Barn har tillsammans med pedagoger från tre skolor har planerat, ritat och byggt kojor under de senaste månaderna. De har varit svårt för juryn att utse en vinnare med så många fantastiska bidrag. Tillslut landande de i en vinnare och de tycker sticker ut lite extra med in koja, eller rättare sagt sina tre kojor.

- Det har varit många bra kojor men en som var lite bättre, kan ni gissa vilka som har vunnit årets kojtävling? frågar Morgan Bengtsson, kommunalråd i Olofströms kommun, barnen på Gränums skola.

I kör ropar alla barnen ”VI”. Förväntansfulla och glada barn tog under torsdagen den 29 april emot priset i årets kojtävling som bestod av böcker om naturen och ett diplom som de kan hänga upp på skolan. Alla barn som har medverkat i kojtävlingen får ett certifikat som kojbyggare.

Gränums skola har byggt tre kojor som barnen har döpt, pilkojan, trädkojan och skogskojan. Alla barnen har varit med och bygg på samtliga kojor.

Med följande motivering utser juryn Gränums skola till vinnare:

”Genom att lägga mycket kraft och tid på kunskapsinhämtning och delaktighet i såväl planering som praktiskt genomförande har Gränums skola byggt en liten skogsby med 3 nya kojor av olika material och med olika funktioner. Här är utmärkta förutsättningar för rörelse, gemenskap och naturupplevelser, och hela skolområdet präglas av Kojbyggartävlingens tema - ”Luften är fri”

Bedömning av kojorna gjordes enligt kriterierna:

  • Hållbarhet - material, stabilitet, byggteknik, samspel med omgivande miljö.
  • Lekfullhet - kreativitet, nyskapande, lekvänlig.
  • Delaktighet – samverkan, kunskapsinhämtning, arbetsglädje, gruppdynamik.

De som har deltagit i kojtävlingen

  • Sjöhästens förskola, Vilboken
  • Festis fritidshem, Vilboken
  • Gränums skola åk 1 - 3
  • Kyrkhults förskola

Tack till att barn och unga och pedagoger som engagerat sig och skapat fantastiska kojor. Ni är alla duktiga och certifierade kojbyggare.

Relaterad information

Om den vinnande skolan

Gränums mat- och miljöskolan är en F-3 skola med grön flagg. Genom sitt uteklassrum lär baren sig om vad man kan äta genom att de odlar både grönsaker, frukt och bär själva.

Gränums mat- och miljöskola Länk till annan webbplats.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 29 april 2021

Uppdaterad: 29 april 2021