Sveriges största och modernaste infrabastu finns på Holjebadet

Holjebadets infraröda bastu i stämningsfullt dovt ljus

Foto: Anna Svensson, anställd på Holjebadet

När Holjebadet nu åter slår upp portarna för allmänheten så möts besökarna av ett välkommet nytillskott – en sprillans ny infraröd bastu har installerats i simhallen under pandemin. Med plats för upp till 28 personer kan vi i Olofström nu värma oss i Sveriges största och modernaste infraröda bastu.

Byggdes på önskemål av medborgarna

Bastun är efterlängtad och kom till på önskemål av medborgarna, inklusive badets personal, som tillfrågades om vad de ville se för nytillskott i Holjebadet. En infrabastu var högst på önskelistan, och så fick det bli. Många från Olofström har tidigare åkt till Bromölla för att använda infrabastun där, en resa som inte längre är nödvändig.

Det känns jättekul att kunna erbjuda en modern, infraröd bastu till våra besökare. Holjebadet är en viktig mötesplats som förenar våra medborgare. Nu kan vi erbjuda en gemensam bastu där män, kvinnor och barn kan basta tillsammans, säger Bianca Gustafsson, verksamhetschef på Holjebadet.

Positiv inverkan på bland annat smärta och stress

IR-bastur har visat sig ha flera hälsofördelar, och har en positiv inverkan på bland annat:

  • Smärta
  • Stelhet
  • Svullnader
  • Hjärt-kärlhälsa
  • Hudbesvär

Det infraröda ljuset ökar även produktionen av må bra-hormonerna oxytocin vilket är bra vid stress och sömnsvårigheter.

Infravärme ger bekvämt och energieffektivt bastubad

Infrarött ljus är en strålningsvärme som värmer kroppen direkt utan att värma omkringliggande luft. Därför har infrabastur en lägre temperatur på inandningsluften än traditionella bastur. Tack vare detta kan även de som har svårt för hög värme bekvämt använda bastun. Uppvärmningstiden är även mycket kort. Den moderna tekniken gör infrabastun till ett energieffektivt alternativ som drar ungefär hälften av strömförbrukningen jämfört med traditionella bastur. 

Varmt tack till Lyxway som har levererat bastun, till Olofströmshus som höll i projektet och till Näbo som monterade bastun!

Rekommenderat för dig

Publicerad: 3 oktober 2021

Uppdaterad: 4 oktober 2021