Solelpark etableras i Olofström

SunSpark kan snart vara en av Sveriges största solkraftsproducenter och väljer nu att etablera en ny solcellspark i Olofström. Avtalet är påskrivet och solcellsparken I Olofström är bland de två första som byggs.

Olofströms kommun först ut i den största satsning på solelparker i södra Sverige

Under de kommande två till tre åren kommer uppemot 40 solelparker att byggas med fokus på södra Sverige, varav Olofströms solcellspark är bland de två första som byggs. Företaget som nu väljer att etablera sig på orten är SunSpark och försäljningen av solelen hanteras av Telge Energi.

Att det blev Olofström som en av våra första parker beror mycket på det snabba och proffsiga bemötande vi fått från Öjvind Hatt på Olofströms kommun. Förutsättningarna för solparksbygge i Olofström är också gynnsamma samt att vi har fått positiva signaler från lokala företag om intresset att köpa den lokalproducerade solelen, Pontus Ringaby VD på SunSpark Nordic.

Lokalproducerad solkraft är efterfrågad

Enligt en färsk undersökning från Telge Energi ligger solkraft i topp när Sveriges befolkning får säga sitt. Mer än var tredje svensk (35%) vill helst se att den egna elen kommer från solkraft. Nya siffror från undersökningen visar också att var femte föredrar att solel de köper produceras i samma län de själva bor.

Vi på Olle Svenssons Partiaffär välkomnar SunSpark etablering till Rösjö Industriområde. Etablering med solcellspark är i linje med de hållbarhetskriterier vi själva jobbar med, säger Fredrik Reinholdsson på Olle Svensson AB.

Efterfrågan på solkraft bygger på företags och privatpersoner önskan om att bidra till ett hållbart energisystem. För Olofströms kommun är hållbar utveckling viktig, dels för att möte det behov som finns samt vårda den unika naturmiljö som finns i kommunen.

Olofströms kommun står bakom Blekinges klimat- och energistrategi, där ett prioriterat fokusområde förnybar energi då det finns goda möjligheter till det inom Olofströms och övrigt i länet.

Vi är glada över av denna miljövänliga satsning av SunSpark i Olofströms kommun och gratulerar de som kommer att ta del av solenergin. Solens energi är ständigt förnybar och stör eller påverkar inte miljön och klimatet i samma utsträckning som andra energikällor kan göra. Olofströms företag ges möjlighet stärka sin miljöprofil genom att köpa hela eller delar av produktionen direkt från en eller flera solelparker i kommunen, säger Morgan Bengtsson kommunalråd Olofströms kommun.

Bild: Pontus Ringaby, VD på SunSpark Nordic och Morgan Bengtsson, kommunalråd Olofströms kommun.

Relaterad information

Vid frågor kontakta:
Håkan Andersson
VD/Näringslivschef
Telefon: 0454-57 27 47
Epost: hakan.andersson@olofstromsnaringsliv.se

Meddela fel på sidan

Publicerad: 27 oktober 2021