Olofströms kommun har vunnit Guldhatten för Språkstegen

Prisvinnarna med guldhattar på huvudet och blommor och check med prissumman.

Från vänster till höger: Ann-Mari Holmström (språkpedagog), Ann-Charlotte Fandén (bibliotekarie) och Gunhild Gröndalen (bibliotekarie) tar stolt emot priset på 10 000 kr, blommor och fina guldhattar.

Idag säger vi grattis till våra duktiga medarbetare på biblioteket och förskolorna som under flera år haft ett nära samarbete för att främja barns språkutveckling och nu har belönats för sitt fantastiska arbete genom att vinna utmärkelsen Guldhatten.

Juryns motivering lyder:

Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi uträtta storverk! Det har varit fantastiskt att få ta del av allt det fina samarbete som pågår i Olofström – med Språkstegen, kapprumsbibliotek, inskolningsbok och föreläsningar om språkutveckling för både pedagoger och föräldrar. Det är med glädje vi överlämnar årets Guldhatten till Språkstegen och Olofströms förskolor.

Språkstegen är ett utvecklingsarbete för små barns språkutveckling i Blekinge och Kronobergs län. I Olofströms kommun innebär Språkstegen ett nära och aktivt samarbete mellan bibliotek, barnhälsovård och förskolan som lett till flera uppskattade förändringar för barnens bästa.

Samarbetet har bland annat gjort att ett kapprumsbibliotek införts på samtliga förskoleavdelningar, där föräldrar och deras barn låna hem en av fyra kassar med böcker för att läsa under 12 veckor. Bokkassarna är anpassade efter ålder och på varje kasse sitter en QR-kod till med filmen från Göteborgs stadsbibliotek, ”Vet du om att du kan förändra ditt barns liv”, som handlar om hur viktig högläsning är för språkutvecklingen.

I våras infördes även en inskolningsbok vilket innebär att alla barn som ska skolas in på förskolan får en bokgåva när familjen kommer på sitt första besök. Tanken är att boken ska fungera som en brygga mellan förskolan och hemmet och skapa trygghet när barnet är ledset genom att förskolepersonalen kan läsa från boken som hen känner igen hemifrån.

Om Guldhatten

Guldhatten är en utmärkelse som varje år delas ut av Hatten förlag till en person eller grupp som hittat på något extra bra för att främja barns språkutveckling.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 23 november 2021

Uppdaterad: 24 november 2021