Vittnesmål från förintelsens överlevare visas i Olofström

Från mitten av januari visas fotografen Sanna Sjöswärds uppmärksammade dokumentation, Fading Stories.

Fading Stories – pass them on

Under närmare tre år intervjuade och fotograferade Sanna Sjöswärd ett tjugotal av Förintelsens sista överlevande. Arbetet resulterade i utställningen Fading Stories – pass them on som visades på Fotografiska museet i Stockholm under hösten 2019. Därefter producerades en turnéversion av Svenska kyrkan i Västerås.

Under perioden 15/1-13/2 2022 visas den i Längan, Holje park, i samarbete mellan Olofströms kommun, Jämshögs församling, Kyrkhults församling, Jämshögs folkhögskola och det lokala föreningslivet.

I Fading Stories vittnar de överlevande om märgbitande sorg, om drömmar som slås i spillror, om död och våld, om hopplöshet och mörker. Samtidigt är det berättelser om civilkuragets styrka och om livets ljusgluggar när molntäcket är som tjockast. Utställningen består av porträttfoton och vittnesmål i form av ljudinspelningar och citat.

För mig är det viktigt att lyfta fram de överlevandes berättelser och föra dem vidare till en yngre generation. Jag hoppas att berättelserna kan väcka människors känsla att våga säga ifrån när det behövs. Det handlar om hur vi ser på varandra som medmänniskor, säger fotografen och författaren Sanna Sjöswärd.

Kort om utställningen

Utställningen som visades på Fotografiska i Stockholm under 2019 och har nu omgestaltats av Svenska kyrkan och kommer att visas som en vandringsutställning över hela landet. Initiativet kommer från Svenska kyrkan Västerås och domkyrkokaplan Peter Forsberg som är utställningsproducent.

Historierna kan verka gamla, men de är närmare än vår samtid än någonsin, anser Peter Forsberg. Genom att minnas berättelserna från Förintelsen kan vi förhindra att en av mänsklighetens mörkaste stunder upprepar sig.

Utställningen består av porträttfoton och vittnesmål i form av inspelningar och kortare citat. Den som vill lyssna till berättelserna gör det via en webbsida, vilken också är en del av utställningen. Vill man lyssna på inspelningarna på plats behöver man en egen smart telefon och egna hörlurar.

Vår förhoppning är att vi kan bidra till att de överlevandes röster aldrig kommer att tystna utan fortsätter att påminna oss om det mest fasanfulla vi människor kan utsätta varandra för, säger Peter Forsberg

Foto: Fading Stories av Henrik Mill

Relaterad information

Utställningen visas i Längan, Holje park mellan den 15 januari - 13 februari.

Längan är öppen:
Onsdagar kl: 15-18.30
Lördagar och söndagar kl: 13-16

Vi följer Folkhälsomyndighetens pandemiåtgärder med antal besöker på plats samtidigt, vilket innebär att du kan komma behöva vänta på din tur att få komma in.

Meddela fel på sidan

Publicerad: 10 januari 2022

Uppdaterad: 18 januari 2022