Nyföretagande ökar mest i Blekinge

Förra året slog Sverige rekord i antal startade företag. Allra störst var ökningen i Blekinge där antalet nya företag var 13,2 procent fler jämfört med året innan.

Totalt registrerades 774 nya företag i Blekinge under 2021. Året innan var siffran 684. Siffrorna kommer från Bolagsverket och enligt Visma Spcs, som har sammanställt statistiken, var alltså Blekinge det län som hade störst ökning av nya företag i hela landet. I nyföretagande räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

För Olofströms räkning innebar det att 53 nya verksamheter startades upp under 2021. En ökning med hela 60 % mot 2020 då det startade 33 företag.

Olofströms kommun samarbetar med NyföretagarCentrum Olofström och har gjort sedan 1992.Tillsammans med NyföretagarCentrum har vi en viktig roll i att utveckla näringslivet i Olofström och att skapa nya jobb. Nyföretagande och entreprenörskap leder till utveckling för både människor, kommunens näringsliv och hela samhället.

Den personliga rådgivningen på NyföretagarCentrum är alltid kostnadsfri, objektiv och konfidentiell. Affärsplanen och personen som företagare är i fokus.

Att fler väljer att starta företag ser jag som mycket positivt för Olofströms kommuns utveckling. Jag hoppas att vårt arbete med att stärka företagsklimatet ska få ännu fler att våga prova, säger Håkan Andersson, näringslivschef i Olofströms kommun.

Utvecklingen där allt fler elever får möjlighet att delta i Ung Företagsamhet UF) är en viktig del som jag tror på sikt kommer att ge ännu bättre resultat. Det är ju inte heller så att alla som studerar entreprenörskap under sin UF tid blir egna företagare men förmågan att driva och utveckla, har man nytta av oavsett yrke, fortsätter Håkan.

Relaterad information

Rekommenderat för dig

Publicerad: 9 februari 2022