Filmpremiär och ny-invigning av Harry Martinsonrummet

Onsdagen den 18 maj kl 14.00 är det premiärvisning av dramadokumentären Harry Martinson – från sockenbarn till Nobelpristagare. Samma dag, kl 15.00, är det ny-invigning av Harry Martinsonrummet på Olofströms bibliotek.

Dramadokumentär om nobelpristagaren

I filmen som visas kl 14.00 på Folkets hus i Olofström får vi följa författaren Harry Martinsons väg från en utsatt och fattig barndom till världsberömd författare och Nobelpristagare. Bland annat intervjuas hans dotter Harriet Martinson och lokala personer med goda kunskaper om Nobelpristagaren från Jämshögs socken. Dramadokumentären som är 30 minuter lång är producerad av Filmregion Sydost i regi av Niklas Croall och Janna Li Holmberg.

Panelsamtal

Filmen har tagits fram genom ett samarbete mellan Olofström kommun och Region Blekinge i samarbete med Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. I samband med filmvisningen blir det även panelsamtal med filmskaparen Niklas Croall samt Martinsonkännaren Johnny Karlsson och dottern Harriet Martinson som medverkat i filmen. Samtalet leds av Joanna Holden, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Ny-invigning Harry Martinsonrummet

Efter filmpremiären är det dags för ny-invigning av Harry Martinsonrummet på biblioteket i Olofström, Harriet Martinson, dotter till Harry Martinson, klipper invigningsbandet. Med stöd från Region Blekinge har rummet med Harry Martinsons boksamling genomgått en förändring som ger Nobelpristagaren och hans litterära gärning ett tydligare sammanhang.

I Harry Martinsons anda

Med stora glasytor mot Aniaraparken och årstidsväxlingarna, skapas också ett rum för reflektion, eftertanke och närhet till landskapet utanför. Ett rum som står i kontakt med naturen och med ”ett författarskap som fångare daggdroppen och speglar kosmos”, precis som det stod i motiveringen när Harry Martinson från Jämshög tilldelades nobelpriset i litteratur 1974.

Det är fri entré till båda aktiviteterna. Ingen föranmälan krävs. Lokalen i Folkets hus är tillgänglighetsanpassad och hörslinga finns. Bakom arrangemanget står Olofströms kommun i samarbete med Region Blekinge.

Vid frågor kontakta

Linnea Huhta
Förvaltningschef
Kultur- och fritidsförvaltningen
Telefon: 0454-936 04
E-post: linnea.huhta@olofstrom.se

Region Blekinges logotyp

Publicerad: 12 maj 2022

Uppdaterad: 13 maj 2022