Snart drar krisberedskapsveckan igång

Mellan den 26 september och 2 oktober fokuserar MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på hur du kan förbereda dig inför en kris och vad du behöver ha hemma. Årets tema för krisberedskapsveckan är mat.

Hur ska du förbereda dig?

Att vara förbered är A och O för att klara av en kris på ett bra sätt. Förberedelse handlar om att säkerställa att du har det som behövs för att klara av krisen. Det innebär även att du kan hantera de saker som du har hemma. Övning ger färdighet brukar det heta.

Mat är grunden för vår existens, men också viktig för vår sociala samvaro. I Sverige har vi gott om mat, men om det blir ett långvarigt elavbrott, importstopp till följd av krig eller någon annan kris kan det bli brist på vissa matvaror. Därför är det bra att ha extra mat i skafferiet för en vecka.

Förutom att ta del av all den information som finns på exempelvis msb.se, har du även möjligt att träffa FRG, Frivilliga resursgruppen, som ger dig tips på hur du kan laga mat i kris. De ger även tips på vad du behöver ha i en krislåda. Du träffar dem den 24 september under Skördedagen samt vid Maxi den eftermiddags- och kvällstid den 28 och 30 september.

Kort om krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Enligt MSB har intresset för hemberedskap ökat markant och en av motiveringarna till årets team är då mat är grunden för överlevnad och viktig del i vår sociala samvaro.

Förbered dig för kris, msb.se Länk till annan webbplats.

Bild: Ett exempel på en krislåda med stormkök och livsmedel, MSB.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 23 september 2022