Årets kulturstipendium har delats ut

Bild: Nicole Gustavsson, Kommunikatör, Olofströms kraft AB

Med ett enhällidigt beslut av kultur- och fritidsnämnd, gick årets kulturstipendium år 2022 till Emelié Farkas.

Detta är årets stipendiat

Olofströmsdottern Emelié Farkas går andra året på Konstfack i Stockholm där hon specialiserar sig inom glas och keramik. Motiveringen till ansökan berättar om ett livslångt intresse och gediget engagemang för kultur och konst med bildkonst och formgivning i centrum. Emelié leder vägen och inspirerar till att påvisa det faktum att kulturen som näring och konsten som yrkesval är fyllt av både möjligheter och framgång med ett syfte som tillkommer bortom brödfödan.

Hennes konst kan sägas bära en samtida medvetenhet som i sitt unika uttryck ger verkligheten en romantisk ton, även när den är iögonfallande normstuderande. Konsten är berikad av detaljrik keramik och målad natur som skickar tankarna till Kenneth Grahame och Lewis Carrol, en passning från tidigare referenser och som mottages med medhåll från kultur- och fritidsnämnden i Olofströms kommun.

Emelié vill fördjupa sig ytterligare inom glas och metall och har siktet inställt på att ingå i aktiva samarbeten inom konstområdet med de specialister som hon ser upp till. Stipendiet ämnar till att tacka Emelié för det hon gör och uppmuntra till fortsatt arbete i enlighet med hennes planer om framtiden. Emeliés uttryck är en röst som vi med all säkerhet kommer att möta mer av i framtiden.

Om kulturstipendiet

Stipendiet ansöks av stipendiaten själv och omfattar 10 000 kronor för fortsatt utveckling av sitt kulturella uttryck. Kulturstipendium delas ut vartannat år och är för personer som har någon form av anknytning till Olofströms kommun samt som är max 30 år.

Tanken med stipendiet är att lyfta fram unga kulturtalanger som vill söka sig en bana inom kulturområdet. År 2022 inkom 16 ansökningar. Kulturstipendiet delades ut i samband med Skördedagen i Olofström den 24 september.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 27 september 2022