Ny satsning för senior – senior sport club

Glada seniorer tränar tillsammans med kettlebells och viktskivor. På gymmet finns även gymbollar och träningsmaskiner.

Under hösten 2022 har seniorer från senior sport school varit med och utvecklat ett nytt koncept för seniorer i Olofström. Under våren kan seniorer träffas och träna, samtala, fika och umgås tillsammans med nya bekantskaper.

Bättre livskvalité genom träning

Att träning är viktigt är ingen nyhet. Inte heller att det gäller alla, oavsett ålder. Att träna kan bidra till en bättre balans, mer styrka och uthållighet. Något som framförallt kan leda till en bättre livskvalité för seniorer. Därför har seniorkonsulten tillsammans med Holjebadets verksamhetschef tagit fram en ny aktivitet. De har fått hjälp av en fokusgrupp bestående av seniorer, för att säkerställa att aktiviteten utformats på ett bra sätt som tilltalar seniorer. Aktiviteten, senior sport club handlar om att skapa en mötesplats som ger möjlighet för seniorer att träning, umgås och lära känna nya vänner.

Sedan seniorkonsulten Lena Person började sin tjänst, har hennes ambition varit att utveckla en sportklubb för seniorer. Detta då hon önskar att alla ska ha möjlighet att leva livet. En viktig faktor för det, menar hon, är att individen kan stärka och bevara kroppens naturliga rörelser. En god fysiska förmåga påverkar individens självständighet och bidrar till att hen kan göra det hen önskar och vill i sin vardag och på så sätt leva livet, trots de funktionsnedsättningar som uppstår via stigande ålder.

När vi blir äldre förlorar vi muskelmassa, som är en naturlig åldersförändring. Styrketräning blir då extra viktigt och därför har vi valt att starta upp klubben på Holjebadets gym. Här vi vill skapa en välkomnande och trygg mötesplats för träning, social gemenskap och meningsfull fritid dit alla är välkomna nybörjare som van utövare, säger Lena, seniorkonsult i Olofströms kommun.

Träna på ens egna villkor

Varje tisdag under våren, med start 24 januari, kan seniorer träna tillsammans med andra seniorer på det sätt som passa en själv. På plats finns seniorvärdar för att hälsa besökarna välkomna och visa runt i träningslokalen. Instruktör och personlig tränare finns att tillgå under vissa tider. Efter träningspasset ges det möjlighet att stanna kvar för en gemensam fika på Holjebadets café.

Öppet hus kickar igång årets aktivitet

Den första senior sport club kickas igång med ett Öppet hus. Den 24 januari mellan kl. 10-12 har du som är nyfiken på att se lokalen, veta mer om aktiviteten och prova på att träna välkommen till Holjebadets gym.

Under förmiddagen den 24 januari bjuds besökarna på fika. Det kommer finnas möjlighet att träffa seniorvärdarna och ställa frågor. För att bekanta dig med lokalen blir det rundvandring och tipsrunda.

Aktiviteter, hälsofrämjande seniorliv

Rekommenderat för dig

Publicerad: 17 januari 2023

Uppdaterad: 17 februari 2023