”Plantera med Harry” – tema för sommarens rabatter

I sommar genomsyras planteringarna i Olofströms kommun av Harry Martinsons boktitlar.

Plantering efter ett bokomslag vid kommunhuset

Under 2024 har vi dubbel anledning att uppmärksamma författaren Harry Martinson som föddes i Nyteboda för 120 år sedan och fick Nobelpriset i litteratur för 50 år sedan. I Olofströms kommuns planteringar har Olofströms Kraft AB:s Park och miljöavdelning tolkat några av omslagen till Harry Martinsons böcker; Aniara, Nässlorna blomma, Utsikt från en grästuva, Midsommardalen och Cikada.

Bokomslagen inspirerade

I slutet av 1990-talet inledde Albert Bonniers Förlag, i nära samarbete med Harry Martinson-sällskapet, en nyutgivning av Harry Martinsons verk. Varje volym har ett efterord som sätter in verket och Martinsons författarskap i samtiden. Bokomslagen formgavs av Kristin Lindström. Dessa bokomslag inspirerade park och miljöavdelningen att skapa sommarens vackra planteringar

Aniara

Rymdeposet Aniara skrevs som en varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid. I boken gestaltas människor som tvingas lämna den förstörda jorden i ett rymdskepp. De tvingas leva med insikten om att det inte längre går att rädda planeten. Aniara publicerades 1956 och fick ett storartat mottagande. Idag framstår rymdeposet som ett av vår tids konstnärligt och intellektuellt mest utmanande litterära verk.

Nässlorna blomma

Den självbiografiska romanen Nässlorna blomma betraktas ofta som författarens främsta verk på prosa. En omskakande läsupplevelse om sockenpojken Martin Tomasson som förlorar nästan alla de människor som betyder något för honom och som ackorderas ut till olika gårdar. Men boken handlar också om ett barns okuvliga överlevnadsvilja och förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron. Nässlorna blomma publicerades första gången 1935.

Utsikt från en grästuva

Samlingsvolymen Utsikt från en grästuva innehåller texter som författaren kallade småprosa. Den gemensamma nämnaren är upplevelsen av naturen som Martinson ägnat så stor del av sin diktning och alldeles särskilt då sommaren. Än är blicken fäst vid grästuvan och dess mikrokosmos av strån och kryp, än höjer den sig mot horisonten och konstaterar att ett stackmoln över den svenska skogen kan vara ståtligare än något Gaurisankar.

Cikada

Diktsamlingen Cikada som gavs ut 1953 speglar Martinsons intresse för naturen och naturvetenskapen. Här skildrar han spännvidden mellan mikroskopiskt lilla till de stora kosmiska perspektiven. I boken finns bland annat sviten Sången om Doris och Mima som senare utvecklades till Aniara.

Midsommardalen

Essäsamlingen Midsommardalen består av en blandning av naturskildringar, filosofiska spekulationer och en hel del civilisationskritik. I boken strävar Harry Martinson att komma så nära naturen och dess skeenden som överhuvudtaget är möjligt.

Blomsorter som ingår i ”PLANTERA MED HARRY”

Nässlorna blommar

 • Platser: Biblioteket/Kulturhuset/Kicki´s Cafe
 • Coleus versa ´Lime´
 • Verbena bonarensis
 • Cosmos ´Symphony White´
 • Senecio-Hybride ´Silver Gleam´
 • Surfinia Grandiflora ´Sky Blue´
 • Stor tagetes F1 ´Vanilla´
 • Salvia farinacea ´White´

Aniara

 • Plats: Aniara vid stenskulpturen Aniaraparken
 • Craspedia globosa
 • Cosmos Symphony ´Carmine`
 • Surfinia Bonnie MysterySky
 • Surfinia ’Sihi Purple´
 • Dichondra silverfalls

Utsikt från en grästuva

 • Platser: Kommunhuset/Övre Torget
 • Nicotiana sylvestris
 • Stor tagetes F1 ´Vanilla´
 • Senecio ´Silverdust´
 • Festuca glauca Élijha Blue´
 • Nictotiana alata Cuba ´Deep Lime´
 • Salvia farinacea ´White´
 • Cosmos ´Symphony White

Cikada

 • Platser: Citytorget/ Kransbyarna
 • Rudbeckia hirta ´Prarie sun´
 • Lagurus ovatus ´Bunny Tail´
 • Sunmesia Ýellow´
 • Nicotiana alata Cuba ´Deep Lime´
 • Petunia ´Famous apricot´
 • Ipomea batatas Solar power ´Lime Heart´

Midsommardalen

 • Platser: Urnor Bussterminalen/Kransbyarna
 • Scaevola aemula ´Blue´
 • Dichondra ´Silverfall´
 • Oestespermum ecklonis Astra ´Lavender´
 • Oestespermum ecklonis Astra ´Pink´
 • Salvia farinacea ´White´

Rekommenderat för dig

Publicerad: 26 juni 2024