Matsvinnet minskas genom olika insatser

Från att ha mätt matsvinnet under 2 veckor per år är målsättningen för Olofströms kommuns kostenhet att mätning ska göras varje dag. Detta för att få ett så lite matsvinn som möjligt.

Tre hinkar att lämna matrester i

Insatser att producera rätt mängd mat

Varje år den 29 september uppmärksammas matsvinn och betydelsen av att minska det genom den internationella matsvinnsdagen. I Olofströms kommun har man arbetar med uppföljning och åtgärder för att minska svinnet på olika sätt. Bland annat har elever och personal kunnat köpa hem överbliven mat från dagens lunchservering, i en så kallad klimatlåda.

Sedan 2023 har kostenheten i kommunen arbetat med att producera rätt mängd mat, detta som ett led för att minska matsvinnet. Efter dialoger i arbetsgrupperna landade medarbetarna i att produktionen kan minskas genom bland annat att laga maten efter hand under serveringen och att fylla på med mat efter hand. En annan lyckas satsning vad matsedelgruppen som fick i uppdrag att jobba fram maträtter som eleverna gillar.

Tre hinkar för att förstå matsvinnet bättre

Trots olika insatser finns ett matsvinn kvar i verksamheterna och för att minska svinnet ytterligare, valde man att undersöka varför mat slängs. Kostpersonalen hade sina aningar om varför eleverna inte åt upp maten, men behövde en mer korrekt och säker bild. Därför har kommunens skolmatsalar placerat ut tre olika hinkar som eleverna kan slänga sina matrester i. Varje hink är kopplat till en anledning till varför maten slängs. Eleverna väljer nu om de slänger maten för att de inte hann äta upp den, orkade inte/tog för mycket mat eller om de helt enkelt inte tyckte om maten.

Under 2025 kommer matsvinnet att mätas på en daglig basis och tydliga mål kommer att sättas upp.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 30 september 2024