Jämlikhetspriser delades ut under föreläsning

Prisen för Årets jämlikhetspåverkare och Årets jämlika förening i Olofström delades ut under torsdagens föreläsning med Leila Söderholm.

2024 års jämlikhetsvinnare med diplom och blommor

Vinnare vänster till höger: Freja Walsh, Jonas Jonsson, Ella Ekenberg, Erika Walsch, Magnus Persson.

100 personer blev inspirerade och fick enkla hälsotips med sig hem

Den årliga Jämlikhetsveckan har genomförts med flera aktiviteter i syfte att öka medvetenheten om vad jämlikhet är och vikten av det. Under veckan har vi lyft hur vi i kommunen arbetar med jämlikhet och vi har även uppmärksammat en privatperson samt förening för deras goda arbete inom jämlikhet.

Årets tema är jämlik hälsa, något som föreläsaren Leila Söderholm pratade om under sin föreläsning i Olofström. Med inspiration, skratt och ny kunskap fick runt 100 personer ta del av föreläsarens tips och lärdomar om vikten av de små sakerna som ge dig energi. Några hälsostärkande tips som delades ut under kvällen var:

  • En kort promenad räcker långt
  • Fysisk beröring är viktigt
  • Du får puls genom att bara lyfta armarna ovanför huvudet
  • Oavsett funktionsvariation, kön eller ålder har vi alla behov av att förstå hur vår hjärna fungerar

Tips vi alla kan ta med oss hem och göra.

Årets vinnare har korats och hyllats

Under föreläsningen delades även priserna Årets jämlikhetspåverkare och Årets jämlika förening ut. Priserna delades ut av Morgan Bengtsson, kommunalråd Olofströms kommun och kultur-och fritidsnämndens ordförande Christoffer Danielsson.

Det var med rörande känslor som priserna mottogs av årets vinnare. Magnus Persson blev Årets jämlikhetspåverkare. Magnus har, i nästan ett decennium, arbetat medvetet och med konkreta aktiviteter för att främja jämlik hälsa hos barn och unga i skolan. Genom att föra in extra daglig fysisk aktivitet i skolschemat, skapas förutsättningar för elever att få utlopp för sina behov av fysisk aktivitet.

På scen när Magnus mottar priset berättar han om vad de extra 20 minuterna gör för skillnad för barnens välmående. Bland annat har han sett att barnens koncentrationsförmåga förbättras genom aktiviteterna.

Priset Årets jämlika förening gick till Kyrkhults Sportklubb (KSK). På plats fanns representanter från styrelsen och två medlemmar för att ta emot diplom, blommor och en prischeck på 3 000 kr.

De har skapat möjligheter för alla att engagera sig i ett föreningsliv, där betoningen ligger på alla. Oavsett ålder eller funktionsvariation är KSK en förening som välkomnar alla ortsbor. Genom föreningen ser de att delaktigheten även kan leda till att bli en del av ett större sammanhang, nämligen en del av Kyrkhult.

Syftet med priserna är att uppmärksamma det goda arbetet som görs i kommunen av dess invånare som stärker jämlikhetsutvecklingen i kommunen.

Motivering för årets jämlikhetsskapare

Magnus Persson tilldelades priset Årets jämlikhetsskapare med motiveringen:

Magnus har, i nästan ett decennium, arbetat medvetet och med konkreta aktiviteter för att främja jämlik hälsa hos barn och unga i skolan.

Genom att föra in extra daglig fysisk aktivitet i skolschemat, skapas förutsättningar för elever att få utlopp för sina behov av fysisk aktivitet.

Detta stimulerar kropp och knopp, ökar koncentrationsförmågan och stärker gemenskapen i klassen. Då barn och unga har olika möjligheter och förutsättningar till att utöva (organiserad) fysisk aktivitet på sin fritid, bidrar personen till att barnen får likvärdiga förutsättningar för detta i skolan.

Motivering för Årets jämlika förening

Kyrkhults Sportklubb (KSK) tilldelades priset årets jämlika förening med motiveringen:

Föreningen har uppmärksammat behovet av nya mötesplatser och aktiviteter inom föreningen.

De har mött behovet genom att skapa ett bredare och mer varierat aktivitetsutbud som innebär att det finns något för ännu fler att delta i, än tidigare. Målgruppen är såväl barn, unga som seniorer.

Föreningen har blivit en mötesplats på orten, framförallt för personer som inte varit föreningsaktiva tidigare. Resultatet av föreningens arbete visar sig bland annat genom att medlemsantalet ökar för varje år.

Föreningen bidrar till en mer jämlik hälsa på flera plan: fysiskt, psykiskt och socialt.

Föreläsningen möjliggjordes genom stöd från Sparbanken i Karlshamns stiftelser.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 15 november 2024

Uppdaterad: 15 november 2024