Ny mötesplats för det industriella kulturarvet
Sedan 1927 har Olofström levererat karossdetaljer till samtliga Volvobilar. Men brukets historia är betydligt äldre än så. För första gången skapas en gemensam mötesplats för det industriella kulturarvet.
Olofströms kommun har beviljats medel från Region Blekinge, för att ta fram en förstudie för att synliggöra en viktig del av vårt kulturarv. Med bilmuseet vid Brocenter som utgångspunkt, syftar förstudien till att se över möjligheten att skapa en ny hållbar mötesplats för det industriella kulturarvet.
På bilmuseet finns en kulturskatt som speglar Volvos utveckling av fordon sedan starten. Platsen som idag inte är tillgänglig för allmänheten, väckte näringslivsutvecklaren Kristina Severin Rajalas nyfikenhet. Redan efter första besöket var hon övertygad.
Det här är en fantastik möjlighet för Olofström! Platsen är unik och kan bli ett nav för besöksmål, som mötesplats för såväl invånare och besökare och näringsliv, som näringsliv, säger Kristina Severin Rajala.
En dialog inleddes med bilmuseets ägare, Volvo och kommunens kulturenhet. Kommunen sökte och beviljades ett projektbidrag från Region Blekinge. Sedan några veckor arbetar Tina Olsson-Kruse som projektsamordnare på kommunens näringslivsavdelning. Förstudien som beräknas vara klar i augusti tas fram i samverkan med Volvo, bilmuseet och föreningslivet.
Det ska bli otroligt spännande och väldigt roligt att vara med och skapa en mötesplats tillsammans med olika aktörer, säger Tina Olsson-Kruse.
Under en presskonferens gav Kjell och Ulf Olsson en förhandsvisning av bilmuseet, med många intressanta berättelser kring samlingen och människorna som var med och utvecklade industrin och bruksorten.
Olofström växte fram kring järnbruket som grundades vid Holje by i början av 1700-talet. Här, liksom i omgivande samhällen, skedde övergången från skogs- och jordbrukssamhälle till det industrisamhälle som än idag sätter Olofströms kommun på den internationella kartan över framstående tillverkningsindustri.
Andelko Cituljski som är kommunikationschef för Volvo Cars i Olofström, betonar det unika i att en verksamhet som grundades på 1700-talet lever vidare i samhället genom århundraden.
Det är tusentals och åter tusentals människor på den här platsen som skapat en grund för den utvecklingen. Det är dessa människor vi har att tacka för att vi har ett jobb idag. Vi har mycket att vara stolta över i Olofström och nu jobbar vi ihop för att skapa något helt nytt och för att föra detta arv vidare, säger Andelko Cituljski.
I kommunen finns, på olika håll, en mycket rik dokumentation och kunskap kring bygdens industriella utveckling. Bland annat driver hembygdsföreningar och privata aktörer olika museum som speglar framväxten av näringar som till exempel järnbruket, Svenska Stålpressnings AB och Volvo, samt stenindustri och brännerinäringen.
Tina Olsson-Kruse ser det som en stor möjlighet att samla den kunskap som idag finns kring Olofströms samlade industrihistoria.
Rekommenderat för dig
Publicerad: 26 november 2024