Erfarenheter om civil beredskap delas över kommungränsen

Frivilliga resursgruppen, FRG, i Olofström har under många år hjälpt Olofströms kommun med beredskap i olika former. Ett uppdrag som FRG har är bemanning av trygghetspunkter. Något som en delegation från Karlskrona kommun fick en djupare inblick i vad uppdraget kräver.

Förstahjälpen-väska och en krislåda vid en blå beachflagga som informerar att Frivilliga resursgruppen är på plats.

Inblick i Frivilliga resursgruppens arbetssätt och logistik kring Trygghetspunkter

Den frivilliga resursgruppen (FRG) finns till för att stötta och förstärka kommunens arbete när de ordinarie resurserna inte räcker till vid en kris eller extraordinär händelse inträffar. Deras medlemmar utbildas löpande i både en grundutbildning och i specialanpassade utbildningar utifrån olika scenarion.

Ett av FRG:s grunduppdrag är bemanning av kommunens informations- och trygghetspunkter. Om det sker en allvarlig störning kan kommunen välja att öppna en eller flera punkter för att ge dig som invånare möjlighet att bland annat få värme, ladda mobil, få information och enklare förtäring.

Om en trygghetspunkt behöver öppnas upp, kommer vi att sätta ut FRG:s blåa flagga, och vi har alltid med oss en krislåda med det viktigaste. Invånarna ska alltid känna sig trygga med vetskapen om att vi finns på plats, säger Christina Jönsson, ansvarig på FRG Olofström.

Det är mycket logistik kring att hålla en trygghetspunkt öppen. Olofströms kommun och FRG har kommit långt i det arbetet. Något som fick Karlskrona kommun att vilja komma på studiebesök. Under onsdagseftermiddagen besökte en delegation från Karlskrona kommun FRG:s kontor i Olofström, för att ta med sig lärdomar och tips tillbaka i sitt eget arbete. Under mötet berättade ansvariga på FRG om vad det krävs att bemanna trygghetspunkterna, vad de tar med sig till punkterna och hur de har övat med sina medlemmar. Till varje trygghetspunkt finns färdigpackade ryggsäckar, första hjälpen-kit och midjeväskor till medlemmarna. Materialet är förberett för att det ska gå snabbt att kunna öppna en punkt.

Uppbyggnaden av vårt civila försvar innebär många utmaningar för oss som kommun, det är därför både lärorikt och intressant att få ta del av kunskap och erfarenheter från våra grannkommuner, tillsammans blir vi starkare, säger Anders Wiklander säkerhetschef, Karlskrona kommun.

Kort om Frivilliga resursgruppen i Olofström

FRG i Olofström är ett av landets första FRG och har samlat på sig många års erfarenheter av krishantering. Med gruppens kunskapsbredd, i allt från språkkunskaper, brandutbildning, första hjälpen, livsmedelshantering, samt hantering av översvämning är FRG en viktig resurs för kommunen.

Under stormen Gudrun hjälpte FRG bland annat till med att bemanna en trygghetspunkt, ta bort träd som fallit över vägar och köra ut vatten till hushåll utan el. Under pandemin var de kommunens matstöd och handlade åt de invånare som inte hade möjlighet att ta sig till matbutikerna. Medlemmarna har tillsammans en bred kompetens och många styrkor. Bland annat pratar de många språk, något som kom till stor nytta när vi tog emot flyktingar från Ukraina.

Trygghets- och informationspunkter

Rekommenderat för dig

Publicerad: 17 december 2024