Mer robust krigsorganisation med fokus på beredskapsmat

Olofströms kommun stärker sin beredskap genom Livsmedelsverkets pilotprojekt om livsmedelsberedskap. Under år 2025 kommer kommunen att köpa in fältkök och beredskapsmat för att få en mer robust kostorganisation vid eventuella kris och krig.

Beredskapsförmågan stärks genom att bli en del i vardagen

Livsmedelsverket har beviljat Olofströms kommun 500 000 kronor som en del i sitt projekt att stärka Sveriges beredskap inom livsmedel. Medlen ska gå till att köpa in fältkök och beredskapsmat, detta för att säkerställa att kommunen kan fullgöra sitt uppdrag även under kris och krig. Det innebär att vid allvarliga händelser kan elever, brukare och andra individer inom kommunens verksamheter få tillgång till mat.

De beviljade medlen hjälper oss att på ett konkret sätt bygga vår förmåga att hantera krissituationer och ytterst krig. Vi får en mer robust kostverksamhet och det hjälper också att samhällsviktiga verksamheter kan fokusera på sitt grunduppdrag vid en kris, säger Adnan Samardzic, kvalitetsstrateg, Olofströms kommun.

Genom fältköket och beredskapsmaten kan kostverksamheten laga mat oavsett situation, vilket minskar vår sårbarhet. Det ger även en ökad trygghet för dig som invånare genom att säkerställa att du kan fortsätta att gå till ditt arbete. Du kan känna dig trygg med att lämna ditt barn på förskolan eller i skolan, du kan veta att din anhörige på något av kommunens boenden är omhändertagen.

En annan viktig del i beredskapen är övning och förmågan att hantera olika situationer. Planen är att använda fältköket med jämna mellanrum, för att medarbetarna ska bli bekväma med att använda det. Det innebär även att elever och individer får prova på beredskapsmaten och få en inblick i kommunens beredskap. Det gör även att beredskapsmaten aldrig blir för gammal utan används kontinuerligt.

Vi kommer prata mer beredskap för samtliga medarbetare i kosten. Vi behöver bli mer medvetna på olika situationer och scenarier som kan tänkas uppstå. Därför kommer vi att provlaga och provsmaka maten så vi vet hur den fungerar i ett fältkök. Planen är sedan att vi ska använda oss av fältköket med jämna mellanrum så att vi känner oss trygga i den rollen, säger Christina Ivarsson kostchef Olofströms kommun.

Beredskapsplanerna ger positiv effekt för Agenda 2030

Medlen från Livsmedelsverket är även del i att uppfylla FNs globala hållbarhets mål Agenda 2030. Genom medlen bidrar Olofströms kommun till följande Agenda 2030 även under kris och krig.

Ingen hunger

Hela investeringen i sig syftar till att brukare och elever inte ska vara hungriga. De får tillgång till näringsriktig mat och säkerställer vi att de inte blir undernärda.

Hälsa och välbefinnande

För att ha en fungerande god hälsa behöver varje individ mat, det är något grundläggande för att varje individ ska kunna fungera som människa.

God utbildning

Investeringen i sig bidrar inte till utbildning men den möjliggör för elever att få mat i förskolan/skolan, och kan därmed ha en fungerande utbildningsvardag.

Anständiga arbetsvillkor

Genom investeringen får kommunen större möjlighet att säkra god arbetsmiljö för medarbetarna i måltidsverksamheten men även i de samhällsviktiga verksamheterna, som får fortsätta fokusera på sitt ordinarie grunduppdrag.

Minskad ojämlikhet

Genom matförsörjningen blir det inte den enskilde individens eller närmaste familjens bakgrund som avgör om han/hon/hen får en måltid i våra samhällsviktiga verksamheter.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 9 januari 2025