Vänner som förenas genom språket

Förra året matchades Olofströmsbor ihop för att bli språkvänner. Ett av de par som matchades är Natalie och Maurits från Holland med Olofströmsparet Jessica och Èlena. Paren var bland de första matchade språkvännerna i Olofström.

Tre personer står på en trapp utanför kommnhuset

Liknande erfarenheter förde de samman

Solen lyser en varm sommardag i Olofström. Paret Natalie och Maurits från Holland har flyttat till Olofström och har en arbetsbakgrund inom turism. De valde att sälja sina ägodelar och köpa campingbuss för att bege sig norrut. Resan tog dem till ett par olika platser i Sverige innan de landade i Olofström. Den vackra naturen och lugnet var några element som fick dem att fastna för Olofström.

På en hemsida ser de information om få hjälp med att lära sig svenska genom att bli en språkvän.

Jag fastande för en mening om att projektet kunde förhindra ensamhet. Vi bor i skogen, vid en sjö och jag vill absolut inte bli ensam här, berättar Natalie.

Genom att anmäla sig som språkvän har paret fått nya vänner som hjälper dem lugnt och tålmodigt genom sin resa att lära sig svenska men även med kulturen och processerna i Sverige. Paret berättar att flytta till ett nytt land är som att börja om sitt liv på nytt. Det är en stor byråkratisk process med olika myndigheter som man ska ta sig igenom. Då har Jessica och Èlena från Olofström varit ett stort stöd och guider.

Att vara flytta till ett nytt land, lära sig ett nytt språk och ny kultur är inte alltid enkelt. Något som Jessica har erfarenhet av. För mer än tio år sedan fann hon kärleken i Èlena som förde henne till Olofström från Manchester. Erfarenheten av hur det är ett komma som ny till ett nytt land, låg till grund för att vilja ställa upp som språkvän. När de sökte till projektet fick de lägga till vad som var viktigt för dem.

Jag önskade att få träffa någon som är rolig och fick frågan om jag kunde matchas med ett par. Eftersom min fru är social och var ombord, sa vi ja, säger Jessica.

Språkvännerna har haft kontakt sedan sommaren 2024 och träffades i början varannan vecka. Språkvännerna fann snabbt att de båda paren älskade att vara ute i naturen och att fika. Genom träffarna fick Natalie och Maurits hjälp med att lära sig svenska. Ett sätt var att Jessica och Èlena satte upp lappar på Natalies och Maurits saker hemma hos dem. På så sätt kan de se vad sakerna heter på svenska och det blir en naturlig upprepning av orden. De läste även dagstidningar tillsammans, ibland ute vid en sjö med en sprakande eld och fika.

När vi träffas i ett konferensrum i kommunhuset är stämningen god och vänskapen tydlig. Det är en lättsam och skojsam stämning, något som vittnar om att en bättre matchning är svårt att få till. Sedan ett par veckor studerar Natalie och Maurits på SFI. Frågorna de nar till sina hjälpsamma språkvänner har skiftat. De har gått från fokus på vad saker heter till hur meningar uttalas. Paren ser många vinster i att medverka i projektet.

Att komma in i ett nytt samhälle är som ett bord med flera ben, att få hjälp med språket är ett ben som hjälper att stabilisera bordet. Att ha någon som man alltid kan ringa när man har frågor om hur saker fungerar i Sverige eller översättning är ett stort stöd. Det är en del i en bra integration, avslutar Maurits.

Kort om projektet

Spårkvänner är ett integrationsprojekt som startades 2024. Det syftar till att hjälpa personer att lära sig svenska genom att skapa nya kontakter med Olofströmsbor.

Projektet har genomförts tillsammans med Hej vänner, som bland annat har gjort matchningarna mellan de språksvaga och de språkstarka och arrangerat träffar.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 13 mars 2025

Uppdaterad: 13 mars 2025