Nödvatten

Om en eller flera kommundelar blir utan vatten en längre tid än vad som är hanterbart ställer kommunen ut vattentankar. Vatten placeras ut i de områden där det finns behov. Tankarna fylls sedan på kontinuerligt så länge behov finns. Du måste själv ha med dig kärl för att ta hem vattnet.

En monterad vattentank

Vad är nödvatten?

Dricksvatten är ett av våra allra viktigaste livsmedel och kommunen ansvarar för att alla invånare har tillgång till dricksvatten, även om den ordinarie vattenförsörjningen inte fungerar eller om vattnet av någon anledning blivit smittat.

Nödvatten är dricksvatten som på grund av allvarlig störning eller kris levereras på annat sätt än via ledningsnätet, exempelvis via vattentankar. Det innebär att tillgången till nödvatten är begränsad och tillfälligt. Vi behöver därför prioritera vilka som förses med nödvatten.

Vem får vatten först?

De som är mest sårbara får vatten först, det gäller samhällsviktiga verksamheter som till exempel våra särskilda boenden, där äldre eller sjuka som vårdas. Därefter kommer berörda delar i kommunen få tillgång till dricksvatten genom att vattentankar placeras ut.
Beroende på hur omfattande vattenstörningen är, kan det dröja kortare eller längre tid innan samtliga berörda platser har fått tankar på plats.

Hur mycket vatten får jag?

Den begränsade tillgången till nödvatten innebär det vid vattenbrist kan bli ransonering. Vattenbehovet beräknas till ett par liter per person och dygn och är främst för dryck, matlagning och hygien.

Ta med egna kärl till uppställningsplatsen för vattentankar

Vattnet hämtar du i egna medhavda kärl. Det är bra om du redan idag funderar på om du har lämpliga kärl att hämta dricksvatten i. Tänk på att ta ett kärl som du orkar bära. Du som har hemtjänst får hjälp av dem med att forsla hem vattnet.

Var placeras vattentankarna?

Vi informerar om vilka platser som nödvattentankarna kommer att placeras ut på om det blir aktuellt. Platserna bestäms utifrån det aktuella behovet.
Vid behov av utplacering av vattentankar, kommer informationen att finnas på den här sidan.

Din hemberedskap är viktig

Eftersom mängden nödvatten är lägre än vid normal konsumtion så kan det vara avgörande för samhällsviktiga verksamheter att du har en god hemberedskap. Det innebär att du behöver säkerställa att du har extra vatten hemma för att klara dig i en vecka. Tänk även på att du ansvarar för dina djur och behöver ha vatten till dem med.

Ett smart sätt att förbereda dig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Det är även bra att ha extra vattendunkar hemma som bör förvaras svalt och mörkt.

För att spola på toaletten, diska och tvätta dig kan du hämta vatten ifrån hav, bäck, trädgårdstunna, damm, pool eller liknande. Det kan även vara bra att ha extra våtservetter till viss hygien för att spara på vattnet.

Mer om hur du skapar dig en god hemberedska:
Din krisberedskap, olofstrom.se

Publicerad: 6 mars 2025