För dig som kommuninvånare
Här har vi samlat information för dig som invånare om vad du kan göra med anledning av det förändrade säkerhetsläget i Europa.
Detta kan du göra
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Undvik att sprida rykten och sök information från olika källor för att få en bild av läget.
Alla bidra kan till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Två exempel är att se över hemberedskapen och att engagera dig, till exempel i en frivilligorganisation.
Känner du dig orolig?
Det är normalt att bli orolig när omvärldsläget snabbt försämras. Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Det gäller både vuxna och barn. Det är många olika myndigheter som samarbetar och som har olika roller i en sådan här situation. På krisinformation.se Länk till annan webbplats. hittar du länkar och information om läget i vår omvärld.
Att prata med barn
Just nu är det många bilder och nyheter om att Ryssland har startat ett krig mot Ukraina. Många barn blir oroliga av allt det här. Flera myndigheter har samlat information om hur du kan prata med barn om kris och krig.
Om oron för krig — frågor och svar för barn, krisinfromation.se Länk till annan webbplats.
Är du orolig för kriget?, bris.se Länk till annan webbplats.
Att prata med barn och unga om krig och kriser, skolverket.se Länk till annan webbplats.
Att prata med barn om oro för omvärldsläget, forsvarsmakten.se Länk till annan webbplats.
Så pratar du med barnen om Ukraina, raddabarnen.se Länk till annan webbplats.
Publicerad: 15 mars 2022
Uppdaterad: 24 mars 2022