För dig som kommuninvånare

Här har vi samlat information för dig som invånare om vad du kan göra med anledning av det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Detta kan du göra

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Undvik att sprida rykten och sök information från olika källor för att få en bild av läget.

Alla bidra kan till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Två exempel är att se över hemberedskapen och att engagera dig, till exempel i en frivilligorganisation.

Din egen beredskap

Du är en del av Sveriges beredskap. Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma trygghet och säkerhet.

Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap med vatten, mat och värme och att kunna ta emot viktig information så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället vid långvarligt strömavbrott eller någon annan allvarlig ströning i samhället.

Tips på vad du kan förbereda

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Genom att förbereda en krislåda hemma hjälper du inte bara ditt eget hushåll, du avlastar även samhället om en något skulle inträffa. Det minsta lilla du kan förbereda, kommer att vara värdefullt den dagen något händer.

Om du behöver söka skydd i ett skyddsrum kan det vara bra att packa en ryggsäck med några viktiga saker.

  • Dokument och värdehandlingar som pass, försäkringspapper och kontanter exempelvis.
  • Bekvämligheter/ kläder/ kommunikation som exempel ficklampa, mobil, varma kläder, filt och nödradio.
  • Mat, hygien och förstahjälpen som vatten, medicin, hyigienartiklar och mat som tål rumtemperatur.
  • För dig; barnmat, blöjor, vårtservetter och gosedjur/leksak.

Förbered dig för kris, msb.se Länk till annan webbplats.

 

Viktigt att vara källkritisk

Vid en tid som denna är det viktigt att söka information och följa informationsflöden hos trovärdiga nyhetsmedier, myndigheter och andra källor.

  • Var källkritisk - Vem säger vad, till vem, i vilken kanal, med vilket budskap och varför just nu?
  • Följ trovärdiga kanaler
  • Dela inte okänd information
  • Sprid kunskap och fakta och motverka rykten och desinformation
  • Var trovärdig och agera korrekt
  • Använd kontaktvägar som du litar på

Har du öppnat ditt hem för flyktingar med djur?

Ukraina – ett högriskland för rabies

Har du öppnat ditt hem för flyktingar som har tagit med sig sin hund eller katt från Ukraina? Om sällskapsdjuret inte är anmält hos Tullverket vid ankomst behöver du ta kontakt med Jordbruksverket. De kommer att kontakta dig och be om djurets dokumentation, om det finns någon, och ställa frågor om djuret för att kunna göra en bedömning.

Smittskydd och humanitet i fokus när vi hanterar djur från Ukraina,  Länk till annan webbplats.jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Känner du dig orolig?

Det är normalt att bli orolig när omvärldsläget snabbt försämras. Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Det gäller både vuxna och barn. Det är många olika myndigheter som samarbetar och som har olika roller i en sådan här situation. På krisinformation.se Länk till annan webbplats. hittar du länkar och information om läget i vår omvärld.

Att prata med barn

Publicerad: 15 mars 2022

Uppdaterad: 6 mars 2023