Emma Olofsson får årets kulturpris

Författaren Emma Olofsson tilldelas Olofströms kommuns kulturpris 2023. Hennes böcker har satt Olofström och Blekinge på deckarkartan. Emma inspirerar även barn och unga att skriva.

Emma Olofstron, vinnare av kulturpriset. En kvinna med lockigt hår.

Foto: Privat

Kulturpriset i Olofströms kommun har funnits sedan 1978. Från och med 2006 delas priset ut vartannat. Prissumman på 10 000 SEK delas ut till utövare av kulturell verksamhet med anknytning till Olofströms kommun.

Inför årets kulturpris har nio olika kandidater föreslagits av allmänheten. En enig kultur- och fritidsnämnd beslutade att utse författaren Emma Olofsson till Olofströms kommuns kulturpristagare 2023. Årets pristagare har en bakgrund som lärare. Hon debuterade som deckarförfattare 2020 och har sedan dess skrivit flera deckarserier som utspelar sig i Blekinge.

Motiveringen lyder:

Emma Olofsson har satt både Olofström och Blekinge på deckarkartan. Inte minst genom de nyligen utgivna böckerna ”Halen” och ”Himmelsberget” som är de första delarna i serien om de så kallade Olofströmsmorden. Utöver den egna litterära produktionen inspirerar Emma Olofsson även kommande generationers författare genom sin medverkan i skrivprojekt för barn och unga.

Jag är oerhört glad och stolt över att få det här priset. Och jag känner mig väldigt hedrad, säger en överraskad Emma Olofsson som just nu är på väg till Bokmässan i Göteborg där hon medverkar i Blekingemontern och representerar Olofström är Blekinges litterära nod.

Rekommenderat för dig

Publicerad: 26 september 2023