Cykling

I Olofström finns flera olika cykelleder, där du kan välja att cykla hela sträckan eller delar av den.

Banvallsleden

Banvallsleden är en asfalterad cykelled på 29 km, vilken följer den gamla järnvägen mellan Sölvesborg och Olofström. Leden är asfalterad utan trafik och passar både barnfamiljer och motionärer. Längs leden hittar du några trevliga besöksmål som Gudahagen i Näsum och Ljungryda naturreservat.

De fyra sjöarnas cykelled

Leden är 130 km och passerar sjöarna Halen, Raslången, Immeln och Ivö. Det är en otroligt vacker led som är medelsvår. Leden har växlande underlag med mestadels asfalt. Vissa srtäckor är dock på bilvägar, ej hårt trafikerade.

Startpunkten är Halen och går genom naturreservatet på Halenvägen, Fritzatorpet, Halenbron, Alltidhult, Boafall, Bökestad, Skärsnäs, Brotorpet, Nyteboda, Mossavik, Bergens, Björnvik (till vänster mot Skyttatorp om du ska göra ett besök på Villasolgärdet 4 km), Kruseboda, Björkhult, Möllehem, Breanäs, Dönaberga, Immeln (ett vägaltenativ är att ta järnvägsbanken till Arkelstorp), Arkelstorp, Oppmanna, Söndraby, Barum, båt över till Ivö, åter Barum, Vånga, Gonarp, Sibbarp, Jämshög, Olofström.

Sevärt

På din färd kommer du passera några sevärdheter som är värda ett stopp. I Nyteboda ligger Harry Martinsons födelsehem och Nytebodaskogens naturreservat. Missa inte heller stenutställningen i Breanäs, vandring längs stenrundan i Immeln, Ivö klack och kalkbrottet, Ivö kyrka och Gudahagen i Näsum.

Sydostleden

Cykla Sydostleden - en cykelled mellan Växjö och Simrishamn och är 27 mil lång. Från cykelleden kan du bland annat uppleva Åsnens sjölandskap, Mörrum Kronolaxfiske, Blekinge skärgård, Kristianstads vattenrike, Ålakusten i Åhus och äppelodlingarna i Kivik.

I Olofströms kommun går leden längs Mörrumsån från Hovmansbygd till Hemsjö. Där cyklar du genom Käringahejans naturreservat, en vildmark med branta sluttningar ner mot Mörrumsån. I Hovamnsbygd finns ett bevarat industrilandskap med Ebbamåla Bruk som är en intakt industrimiljö från perioden 1850-1950.

På Sydostleden cyklar du nästintill helt bilfritt och mer än 80 procent är belagd med asfalt. Välj att börja din cykeltur i Simrishamn, Växjö eller varsomhelst utmed leden. Du kan välja att cykla hela leden, en etapp eller välj att göra en avstickare till lokala cykelleder, som Banvallsleden mellan Olofström och Sölvesborg. Välj alternativet som passar dig.

Cykla i Halens och Piebodas naturreservat

Vill du uppleva Halen och Pieboda som en helhet kan du cykla Halen runt. Sträckan är 20 kilometer lång och går längs vackra asfalts- och grusvägar runt sjön Halen i ett anrikt kulturlandskap. Cykelleden passerar flera intressanta kulturmiljöer som Baggeboda kvarn, Alltidhults skola och utsikten vid Boafall.

Mountainbike

I skogarna kring Brännaregården har Olofströms kommun i samarbete med lokala cyklister anlagt en 4,3 kilometer lång MTB-led (Mountainbike) längs stigar i skogen.

Start och mål för MTB-leden är vid gamla skidbackens parkering med infart från väg 116. Härifrån går leden genom varierad terräng i vacker natur. Ledens svårighetsgrad passar för de flesta. Vid pulkabacken är höjdskillnaden som störst men här kan du välja att passera förbi om du vill göra det lite lättare. Längst ner vid pulkabacken finns vindskydd med grillplatser där du kan ta en välbehövlig rast under cykelturen.

Pulkabacken hålls öppen genom årlig slåtter, vilket även ger förutsättningar för en rik flora som gynnar insekter.

Stigarna där MTB-leden går är ett populärt strövområde för boende, inte minst för promenader med hund. Tänk därför på att visa hänsyn för andra som vistas i området och att sakta ned farten när du möter eller passerar människor som går till fots. I området gäller allemansrätten, vilket innebär att du inte får störa djurliv eller göra åverkan i naturen.

Cykelpump

Kommunen har fyra cykelpumpar där du kan pumpa cykeln gratis. Du hittar dessa på följande platser:

  • Folkets hus, Olofström
  • Busscentralen, Olofström
  • ICA, Jämshög
  • Kyrkhults skola

Kontakt

Medborgarcenter

Relaterad information

På Sydostledens hemsida sydostleden.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om de olika etapperna samt planera din cykeltur i deras kartsystem.

Mountainbike, karta Pdf, 23.4 MB.

Banvallsleden Länk till annan webbplats.

Publicerad: 26 augusti 2020

Uppdaterad: 22 december 2023