Hjärtstartare

Årligen drabbas så många som 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Det är alltid en dramatisk situation som kräver snabba och rätta åtgärder av dem som befinner sig i närheten. Kunskap om hjärt- och lungräddning och tillgång till en defibrillator är ofta avgörande.

Kommunfullmäktige beslutade år 2011 att kommunen skulle köpa in ett antal hjärtstartare. En hjärtstartare är en batteridriven apparat som med hjälp av en elektrisk impuls kan hjälpa ettstillastående hjärta att starta igen. Till skillnad från den utrustning som finns på sjukhus, kräver en hjärtstartare inte att man är medicinskt kunnig för att hantera den. Med hjälp av hjärtstartaren kan vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

Runt om i kommunen finns flera hjärtstartare utplacerade. Information om vart du kan hitta en hjärtstartare finns på hjartstartarregistret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utlåning av hjärtstartare

Olofströms kommun har en hjärtstartare för utlåning till föreningar som planerar större aktiviteter. Bokas via e-post kof@olofstrom.se

Kontakt

Kultur och fritid


Besöksadress:
Östra Storgatan 5

Telefontid fritidsavdelningen:
Måndag till fredag klockan kl 8.00–10.00.
Avvikande tider kan förekomma.

Fritidschef

Lorri Mortensen Mates

Publicerad: 22 juni 2020

Uppdaterad: 28 november 2023