Vistelsestipendium

Bo i någon av Harry Martinsons skolor och låt dig inspireras av den rofyllda omgivningen. Varje år delar Olofströms kommun ut två vistelsestipendier tillsammans med intresseföreningar.

Vistelsestipendium Nebbeboda skola – lärarbostaden

I Nebbeboda gick Harry Martinson i skola. Det var här som Harry trivdes bäst och älskade skolan. Inne i skolan fanns världen på besök varje dag och det var här han hade sin fasta punkt.

Nebbeboda skola ligger på en höjd med en vacker utsikt över en sjö i Olofströms kommun i Blekinge, ca 8 km från centrum. Allmänna kommunikationer saknas. Skolan har numera bredbandsuppkoppling.

Vistelsestipendiet har tagits fram i samarbete mellan Harry Martinson-sällskapet, Saljesällskapet, Nebbeboda intresseförening och Olofströms kommun. Stipendiet ger ett par veckors hyresfri vistelse i Nebbeboda skola under maj till och med september och delas ut årligen.
Bedömning och urval av ansökningar görs av en arbetsgrupp bestående av en representant för vardera Harry Martinson-sällskapet, Saljesällskapet och Olofströms kommun.

Vem kan söka stipendiet?

Stipendiet kan sökas av alla verksamma inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons och/eller Sven Edvin Saljes anda.

Ansök senast 31 januari till Kommunledningsförvaltningen.

Skicka din ansökan

Fyll i blanketten:

Ansökan - Vistelsestipendium Nebbeboda Pdf, 139.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Skicka din ansökan med e-post till:

kof@olofstrom.se

Eller med post till:

Olofströms kommun
Kommunledningsförvaltningen
Box 302
293 24 Olofström

Vistelsestipendium Alltidhult skola

Skolan i Alltidhult var nobelpristagaren Harry Martinsons hemvist under 100 dagar runt 1914, då han var utackorderad som sockenbarn på Alltidhults gård (Tollene i Nässlorna blomma).
I ”Längtan till Alltidhult” beskriver författaren de natursköna omgivningarna och avslutar dikten med orden: ”I Alltidhult har livet självt sin dröm.”

Vem kan söka stipendiet?

Stipendiet kan sökas av dig som skriver. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons anda. Ange i din ansökan hur dina texter knyter an till Martinson.

Stipendiet för 2024 ger två veckors hyresfri vistelse i Alltidhults skola under perioderna:
1: måndag 6 maj – söndag 19 maj
2: måndag 5 augusti – söndag 18 augusti
3: måndag 19 augusti - söndag 1 september

Stipendiaten får möjlighet att bo i den pietetsfullt renoverade lärarbostaden.
Allmänna kommunikationer saknas varför tillgång till transportmedel är nödvändig och ombesörjs av stipendiaten själv. Skolan har bredbandsuppkoppling.

Bedömning och urval av ansökningar görs av en arbetsgrupp bestående av en representant för vardera Alltidhults intresseförening, Biblioteksutveckling och Olofströms kommun.
Om du får ett stipendium önskar vi att du skickar in en reflektion över vistelsen med valfri bild från Alltidhult senast 2 månader efter din vistelse.

Ansök senast 31 januari 2024 till Kommunledningsförvaltningen.
Ange i ansökan om någon av perioderna inte passar dig.

Skicka din ansökan

Fyll i blanketten:

Ansökan - Vistelsestipendium Alltidhult skola Pdf, 109.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Skicka din ansökan med e-post till:

kof@olofstrom.se

Eller med post till:

Olofströms kommun
Kommunledningsförvaltningen
Box 302
293 24 Olofström

Kontakt

Kultur och fritid


Besöksadress:
Östra Storgatan 5

Telefontid fritidsavdelningen:
Måndag till fredag klockan kl 8.00–10.00.
Avvikande tider kan förekomma.

Publicerad: 26 januari 2021

Uppdaterad: 24 januari 2024