Så sparar vi energi
Energisituationen i Sverige och Europa är fortfarande ansträngd. Det finns fortfarande en risk att elen inte räcker till för vissa timmar i vinter. Därför är det viktigt att vi fortsätter att göra det vi kan för att minska vår elanvändning.
.jpg)
Detta kan du hitta på sidan
Hur kan vi spara energi?
Det finns mycket du kan göra själv för att påverka din egen elräkning, och du kan börja redan idag. Vi har samlat några tips på vad du kan göra för att minska din elförbrukning. Energimyndigheten har en Husguide som bland annat ger tips på energismarta vanor i hemmet och hur du får koll på nuläget i ditt hem för att kunna fatta kloka energibeslut.
Husguiden, energimyndgheten.se Länk till annan webbplats.
Börja med energismarta vanor, energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.
Energi- och klimatrådgivarna
Få tips, råd och hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare.
Varför ska vi spara el?
Genom att minska energiförbrukningen, kan man spara pengar. Dessutom kan en lägre efterfrågan på el, generellt sätt minska priset i en positiv riktning.
En annan anledning till att använda mindre el, eller flyttar användningen till de tider på dygnet då belastningen på elnätet är lägre, är att vi avlastar elsystemet. Tillsammans minskar vi då risken för frånkoppling, som orsakas av att användningen överskrider det vi kan producera och importera. Genom att spara el redan idag, kan vi skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern, när läget kan bli mer ansträngt.
Vad gör Olofströms kommun?
Samtliga verksamheter inom Olofströms kommun har fått i uppdrag att se vilka åtgärder som just den enskilde verksamheten kan göra. Varje kilowattimme räknas och Olofströms kommuns målsättning är att minska den totala elanvändningen i vinter med 5 %.
Verksamheterna kommer att ta med olika perspektiv i sina bedömningar om lämpliga åtgärder. Det kan handla om säkerhets- och trygghetsaspekter och att personer i sina verksamheter inte ska drabbas negativt.
Följande åtgärder är beslutade att genomföras för att spara el
Olofströms kommuns förvaltningschefer och de kommunägda bolagens VD:ar har gemensamt beslutat att följande åtgärder för att spara el ska genomföras:
- Den digitala skylten längs riksväg 15 kommer att vara släckt i vinter.
- Minska verksamhetselen i respektive verksamhet.
- Minska julbelysningen, både i verksamheten och i den offentliga miljön.
- Motionsslingors belysning kommer att släckas ner under nätterna i vinter.
- Driftoptimering av fastigheters ventilation.
Styrel - vad är det?
Elnätet måste hela tiden vara i balans mellan produktion och konsumtion. Vid ett plötsligt bortfall av produktion måste därför en snabb nedgång av konsumtion ske. På så sätt räddas elnätet från kollaps.
Förenklat handlar styrel om vem som ska få el när vi inte har tillräckligt till alla. Det går ut på att man vid risk för elbrist säkerställer el till samhällsviktiga verksamheter som till exempel sjukhus, äldreboenden, räddningstjänst och larmtjänst.
Större avbrott är ytterst sällsynta tack vare att Sverige har ett välutvecklat och robust elnät. Men risken finns där hela tiden. Därför behövs noggrann planering för vad som behöver göras i en akut situation när den nationella och importerade elektriciteten inte räcker till. Det är här Styrel kommer in. Det står för "styrning av el till prioriterade elanvändare vid bristsituationer".
Styrel är prioritering av samhällsviktiga användare, energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.
Så fungerar frånkoppling om elen inte räcker till, Svenska kraftnät Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om elförsörjning och styrel
Just nu cirkulerar många frågor och funderingar kring varför vi i södra Sverige riskerar att hamna i en elbristsituation i vinter. I filmen besvar Marcus Lindblom, från Länsstyrelsen Blekinge, hur det hänger ihop.
Publicerad: 5 oktober 2022
Uppdaterad: 16 december 2022