Avfall och återvinning

Avfall och återvinning i Olofström hanteras av Västblekinge Miljö AB (VMAB) som är ett kommunalt bolag som ägs av kommunerna Olofström, Sölvesborg och Karlshamn.

Återvinningscentral

I kommunen finns en återvinningscentral där du som privatperson kan lämna samma slags avfall som du får lämna på en återvinningsstation plus grovsopor, farligt avfall och tidningar.

VMAB, information och öppettider för Olofströms återvinningscentral Länk till annan webbplats.

Återvinningsstationer

I kommunen finns även lokala återvinningsstationer där man kan lämna förpackningar av papper, plast, metall och glas. Det finns fyra återvinningstationer i Olofström samt en i varje mindre tätort (Kyrkhult, Vilshult, Jämshög och Gränum). VMAB ansvarar för samtliga återvinningsstationer och på deras webbplats kan man se återvinningsstationernas placering.

Återvinningsstationer Olofströms kommun, VMAB Länk till annan webbplats.

Kretshämtning och landsbygdsstationer

För den som bor i Olofströms kommun finns även möjlighet att ansluta sig till en krets för gemensam avfallshantering eller till en landsbygdsstation om man bor utanför tätorterna. Med gemensam hämtning för flera hushåll minskar transporterna och fastighetsägaren slipper ha sopkärl på den egna tomten.

Kretshämtning

Landsbygdsstationer

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall i form av gräsklipp, grenar, ogräs m.m. får inte läggas i något av kärlen för kommunalt avfall. Det bästa är att kompostera sitt trädgårdsavfall på den egna tomten – ny trädgårdsjord får man på köpet.

Om man som privatperson har stora mängder eller av annat skäl inte kan ta hand om avfallet från trädgården så ska det köras till återvinningscentralen.

Abonnera på separat soptunna

Ett annat alternativ är att abonnera på en separat soptunna för trädgårdsavfall under sommarhalvåret. I trädgårdskärlet kan du lägga gräs, löv, kvistar, ogräs samt andra växtdelar som uppkommer vid trädgårdsskötsel.

Kontakta kundtjänst på VMAB för att beställa abonnemanget.

Publicerad: 27 februari 2020

Uppdaterad: 29 december 2023