Bilda förening

Du och några vänner har bestämt er för att bilda en förening och har nu många frågor att söka svar på. Hur man ansöker om bidrag, hur organiserar man föreningens arbete på bästa sätt, vilka kanaler finns det för marknadsföring m.m

I Sverige råder organisationsfrihet, vilket innebär att vem som helst har rätt att bilda förening och kring vad som helst. En förening ska vara öppen för alla som medverkar och deltar i enlighet med föreningens mål. Det som krävs är ett antal personer som bestämmer sig, antar stadgar, utser en styrelse och ett föreningsnamn. Föreningen och dess styrelse är endast ansvariga inför sina medlemmar och har rätt att själv bestämma hur arbetet ska utföras samt vilka man ska samarbeta med.

För att man ska kunna bilda en förening måste man vara ett antal personer som vill arbeta med eller utveckla ett gemensamt intresse. Bjud in allmänheten till möte och information om föreningens bildande. Använd olika kanaler, som exempelvis annonser, nätet och affischer.

Inför första mötet bör initiativtagarna ha arbetat fram förslag på stadgar och föreningsnamn, förberett dagordning och kontaktat eventuellt riksförbund.

Kontakt

Kultur och fritid


Besöksadress:
Östra Storgatan 5

Telefontid fritidsavdelningen:
Måndag till fredag klockan kl 8.00–10.00.
Avvikande tider kan förekomma.

Relaterad information

Mer information om vad du ska tänka på vid bildandet av en förening och hur det går till kan du läsa om i foldern Att bilda förening Pdf, 1.1 MB..

Publicerad: 18 juni 2020

Uppdaterad: 27 oktober 2022