Familjerätten

Cura Individutveckling har ansvaret för familjerätten i Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg och Olofström.

Familjerätten arbetar i huvudsak med frågor som är reglerade i Föräldrabalken.

Det kan tex gälla frågor om vårdnad, boende och/eller umgänge med barn som efter en skilsmässa/separat behöver lösas, faderskapsbekräftelse för nyfött barn och om föräldrarna inte är gifta eller sambanboende, eller frågor angående adoption.

Familjerätten kan även erbjuda frivilliga samarbetssamtal. Samarbetssamtal är ett sätt för föräldrar att efter en separation, eller vid nya familjebildningar, komma överens om vårdna- boende och umgänget med barnen.

Vårdnad, boende, umgänge

Alla barn ska ha möjlighet att få uttrycka sin åsikt om sin vårdnad, boende och umgänge. Vuxna ska alltid ta hänsyn till barnets önskan och utgå från barnets bästa, i alla lägen.

Gemensam vårdnad

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna har ett juridiskt ansvar att se till att barnet får omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barnet ska behandlas med respekt och ska inte utsätts för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling (Föräldrabalken 6:1).

Om du som förälder är gift med barnets andra förälder har ni obligatorisk gemensam vårdnad om barnet. Skulle ni skiljas fortsätter vårdnaden att vara gemensam såvida inte endera av er begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas.

Ensam vårdnad

Ensam vårdnad innebär att det endast är en av föräldrarna som har det juridiska ansvaret för barnet. Den andra föräldern är umgängesförälder, och har inget juridiskt ansvar för barnet. Hur umgänget ser ut kommer föräldrarna gemensamt överens om efter eget gottfinnande. Skulle inte föräldrarna enas kring hur umgänget ska se ut finns det möjlighet att avgöra frågan i en tingsrätt.

Umgänge

Ibland kan det hända att vårdnadshavare anser att kontakten mellan barnet och den andra föräldern bör begränsas, trots att barnet önskar att få spendera tid med båda sina förälder. Enligt föräldrabalken (6 kap 15§ första stycket) har du som vårdnadshavare ansvaret att låta ditt barn umgås med den andra föräldern om ditt barn önskar det.

Lagstiftare ser allvarligt på om en vårdnadshavare försvårar eller omöjliggör ett umgänge mellan den andra föräldern och barnet. Eftersom umgänget i första hand skall tillgodose barnets behov ska vuxna ta hänsyn till barnets önskemål om umgänge och kontakt.

Kontakt

Familjerätten, Cura individutveckling

När du kontaktar Cura får du prata med en familjerättssekreterare som kan ge råd och upplysningar samt informera om vilket stöd som kan erbjudas.

Kontakt familjerätten, curaindivid.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 4 november 2024

Uppdaterad: 4 november 2024