Vad gäller på fritidshemmet

Varje kommun ska erbjuda utbildning i fritidshem för elever i kommunens förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola. Utbildning i fritidshem ska erbjudas i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, om eleven har behov av särskilt stöd i form av fritidshem eller ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

 

Hitta på sidan:

Fritidshem erbjuds

  • Elever vars föräldrar förvärvsarbetar, studerar eller om eleven har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt, Skollagen 14 kap 5 §
  • Elever i behov av särskilt stöd, Skollagen 14 kap 6 §
  • Elever till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år, Skollagen 14 kap 7 §

Vanliga frågor vid placering hos arbetssökande och föräldralediga:

Fråga: Jag är arbetssökande. Får jag lämna mitt barn på fritidshemmet?

Svar: Nej. Arbetssökande har ej rätt till fritidsplacering. Har man en fritidsplacering och blir arbetssökande måste placeringen sägas upp enligt gällande regler.


Fråga: Jag är föräldraledig för ett yngre syskon. Får jag lämna det äldre barnet på fritidshemmet?

Svar: Nej. Föräldralediga har ej rätt till fritidsplacering. Har man en fritidsplacering och blir föräldraledig måste placeringen sägas upp enligt gällande regler.

Ansökan

För att få en plats på fritidshem måste ansökan göras. Ansökan hanteras av administratör för barnomsorgen i samråd med rektor.
Övergången mellan förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg sker automatiskt för de barn som behöver fritidshem på hösten. Detta gäller inte för de barn som har en avgiftsfri allmän förskoleplats (16 timmar/vecka) vid vårterminens slut utan dessa måste söka fritidshemsplats om behov finns.
Barn som har barnomsorgsplats på förskola, kommer automatiskt att få en fritidshemsplats i augusti. Önskas ej fritidshemsplats måste platsen sägas upp enligt gällande regler.

Om vårdnadshavare inte bor tillsammans

Vårdnadshavare som har separerat och har delat boende ska ha var sin barnomsorgsplats om båda har behov av barnomsorg. Var och en ansvarar för sin barnomsorgsplats vilket betyder att har man inget barnomsorgsbehov säger man upp sin del av platsen.
En vårdnadshavare som blir sammanboende har ansvar att ändra familjebilden då hela hushållets bruttoinkomst räknas som avgiftsgrundande, oavsett om barnet/barnen är gemensamma eller inte.

Vanliga frågor vid ändring av familjebild:

Fråga: Jag och barnets andra vårdnadshavare ska dela på oss, vad behöver vi göra?

Svar: Ni behöver meddela barnomsorgsadministratör via telefon eller mail om ändring av er familjebild, ta bort sambo.

Fråga: Jag ska bli sambo (bli sammanboende), vad behöver jag göra?

Svar: Du behöver meddela barnomsorgsadministratör via telefon eller mail om ändring av er familjebild, lägg till sambo. Den nya sambon behöver lägga in sin inkomst i Edlevo. För sammanboende räknas bådas månadsinkomster (hushållets bruttoinkomst) som avgiftsgrundande, oavsett om barnet/barnen är gemensamma eller inte.

Fråga: Jag är vårdnadshavare, jag och min sambo ska ej bo ihop längre. Sambon är ej vårdnadshavare till mina barn. Vad behöver jag göra?

Svar: Du behöver meddela barnomsorgsadministratör via telefon eller mail om ändring av familjebild, ta bort sambo.

Fritidshemmets öppettider och stängningsdagar

Fritidshemmet har öppet vardagar klockan 06:30 – 18:30.
Personalen har fyra studiedagar per år då verksamheten stänger. Vårdnadshavare informeras om datum i god tid.

Sommaröppet fritidshem

Under 4 veckor på sommaren stänger fritidsverksamheten på alla enheter. Sommarförskolan håller öppet för de fritidsbarn vars familjer inte kan lösa omsorg på annat vis. Förutsättningarna under dessa veckor är annorlunda än under ordinarie verksamhetstid. Det är inte garanterat att personal från det ordinarie fritidshemmet finns på plats.
Omsorgsbehovet kan behöva styrkas med intyg från arbetsgivare och utbildningsanordnare.

Lovverksamhet

Lovverksamheten är även öppen för barn som inte är inskrivna i fritidshem men har ett omsorgsbehov under lov. Verksamheten omfattas inte av maxtaxan. I denna verksamhet tas en lovavgift på 200 kronor/lov ut, max 5 dagar. Detta är ett engångsbelopp per lov. Gäller inte på sommarlovet.

Schema

Schema läggs in i Infomentor vid varaktig förändring. Tillfälliga schemaändringar görs via överenskommelse med verksamheten.
Vårdnadshavare kan av rektor för fritidshemmet ombes lämna intyg om arbetstider, studietider, sjukskrivning, sjukersättning och aktivitetsersättning m.m.

Hämtning och lämning

Det är vårdnadshavaren som ansvarar för hämtning och lämning på fritidshemmet. Överlämningen ska alltid ske mellan personal och vårdnadshavare.

Dygnet runt

Dygnet runt är till för barn folkbokförda i Olofströms kommun från 1 år till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år som har behov av omsorg på kvällar, nätter eller helger. Vid behov av barnomsorg på Dygnet runt måste en ansökan göras. Intyg som styrker arbete på obekväm tid samt schema behöver bifogas. Plats erbjuds på Dygnet runt endast om barnets andra vårdnadshavare också arbetar obekväm arbetstid. Omsorg erbjuds inte på julafton och nyårsafton.
Vårdnadshavare har inte rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid under föräldraledighet, semester eller annan ledighet. Det är inget krav för kommuner att erbjuda natt- och helgverksamhet. Därför finns det inga garantier för hur snabbt ett barn kan få plats på Dygnet runt.
Fler Riktlinjer för Dygnet runt finns att tillgå på Olofströms kommuns hemsida.

Sjukdom

Om vårdnadshavaren är sjukskriven, har förlängd sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning är det endast rektorn som kan bevilja tid på fritidshemmet. Läkarintyg kan komma att krävas in.
Är barnet frånvarande pga. sjukdom mer än 20 kalenderdagar i följd kan avgiftsreduktion fås efter ansökan. Sjukdomen ska styrkas med läkarintyg.

Avgifter för fritidshem

Avgiften betalas 12 månader per år och debiteras månadsvis. För gifta/sammanboende räknas bådas månadsinkomster (hushållets bruttoinkomst) som avgiftsgrundande, oavsett om barnet/barnen är gemensamma eller inte. I de fall ett barns föräldrar har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis hos föräldrarna och båda föräldrarna har behov av barnomsorg för barnet, skall var och en debiteras utifrån respektive hushåll. Två fakturor kan därmed utgå för ett barn men summan överstiger inte maxbeloppet för ett barn.
Som avgiftsgrundande inkomst räknas:

  • Bruttolön och andra skattepliktiga ersättningar
  • Föräldrapenning
  • Arbetslöshetsersättning
  • Kontant arbetsmarknadsstöd
  • Aktivitetsstöd/utvecklingsersättning
  • Sjukpenning
  • Sjukersättning/aktivitetsersättning
  • Familjehemsföräldrars arvodes- och omkostnadsersättning
  • Familjebidrag
  • Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode
  • Pension (ej barnpension)

I fråga om näringsverksamhet är det den inkomst som redovisats på årets deklarationsblankett.

Exempel på inkomster som inte är avgiftsgrundande:

  • Bostadsbidrag
  • Barnbidrag
  • Statligt studiemedel (både bidrags- och lånedelen)
  • Etableringsersättning

Inkomsttaket ligger på 59 440 kr/månad från och med 2025-01-01. Yngsta placerade barnet i en familj räknas som barn ett, näst yngsta barnet räknas som barn två och så vidare. Från och med barn fyra utgår ingen avgift.

All inkomstförändring ska omgående redovisas i Edlevo. Kommunen kontrollerar en gång per år uppgivna inkomstuppgifter mot Skatteverket. Kommunen kan efterdebitera tre år tillbaka i tiden. Högsta avgift debiteras om inte inkomstuppgift lämnas.

Avgift för barn på fritidshem:

  • Barn 1: 2% av inkomsten (max 1 189 kr)
  • Barn 2: 1% av inkomsten (max 594 kr)
  • Barn 3: 1% av inkomsten (max 594 kr)

Överklagande av avgift

Om en familj debiterats för hög avgift ska kommunen betala mellanskillnaden. Kommunen iakttar sedvanlig preskriptionstid, vilket innebär återbetalning tio år tillbaka i tiden. Avgiftsbeslut kan överklagas genom laglighetsprövning. Ett annat sätt för en enskild att få ett avgiftsbeslut prövat i domstol är att stämma kommunen inför tingsrätten och yrka återbetalning på den grund att debiteringen inte stämmer med taxan.

Avstängning från fritidshem

När avgiften för två månader förfallit till betalning skickas meddelande om inkasso och meddelande om avstängning. Avstängning kommer att ske om inte hela fordran, inklusive inkasso- och räntekostnader är betalda. För att få behålla barnomsorgsplatsen ska hela skuldbeloppet vara betalt eller ska en avbetalningsplan upprättas och följas.

Uppehåll

Barnomsorgsplatsen får behållas även om den under en period inte utnyttjas, t ex på grund av vårdnadshavarens semester eller annan ledighet, dock längst 3 månader. Vårdnadshavaren meddelar verksamheten om uppehållet. Beräknas uppehållet av andra skäl bli längre än 3 månader, ska vårdnadshavaren göra en skriftlig anhållan hos ansvarig rektor, som därefter fattar beslut, dock för sammantaget högst 6 månader. Barnomsorgsavgift enligt ordinarie taxa debiteras under uppehållet. Om platsen inte utnyttjas, utan att vårdnadshavaren meddelat detta, skrivs barnet ut efter 1 månad. Barnomsorgsavgift för perioden samt för två månaders uppsägningstid kommer att debiteras vårdnadshavaren.

Uppsägning av plats

Uppsägningstiden för en plats är två månader och avgift tas ut under denna tid.
Uppsägning sker endast via barnomsorgens system på Olofströms kommuns hemsida. Vid delad barnomsorgsplats sägs varje plats upp av respektive platsinnehavare. Det är vårdnadshavarens ansvar att säga upp platsen om man ska vara föräldraledig eller arbetssökande.
Om man ej sagt upp sin plats vid vårterminens slut det året barnet fyller 13 år kommer placeringen avslutas åt er. Avgift för uppsägningstiden tas ut efter denna tid.

Vanliga frågor vid uppsägning av plats:

Fråga: Jag ska säga upp min fritidshemsplacering. Räcker det att jag säger till personalen på fritids att mitt barn ska sluta på fritids?

Svar: Nej. Uppsägningen måste göras via Edlevo som du hittar på Olofström kommuns hemsida. Inga uppsägningar tas emot på annat vis.

Fråga: Jag arbetar eller studerar men vill säga upp mitt barns fritidsplats. Får jag använda platsen under uppsägningstiden?

Svar: Ja. När du säger upp platsen i Edlevo väljer du sista datum för placeringen. Detta datum blir den sista dagen som ditt barn vistas på fritidshemmet. Uppsägningstiden är 2 månader från dagen du gör din uppsägning.

Fråga: Jag är arbetssökande eller föräldraledig. Får jag använda platsen under uppsägningstiden?

Svar: Nej. Är man arbetssökande eller föräldraledig får man ej använda platsen under uppsägningstiden. Uppsägningstiden är 2 månader från dagen du gör din uppsägning.

Tillfällig uppsägning

Tillfällig uppsägning av barnomsorgsplats kan inte göras av vårdnadshavare om behov av barnomsorg finns inom en period av 90 dagar.
Om barnomsorgsplats har sagts upp och vårdnadshavare ansöker om plats inom 90 dagar efter avslutad placering anses placeringen ha fortgått och avgift debiteras retroaktivt enligt gällande taxa.

 



 

Publicerad: 13 maj 2025