Jämlikhet
Ordet jämlikhet kommer från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och handlar om att alla människor har samma värde och rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, ålder, funktionsnedsättning och sexuell läggning. Ett arbete för jämlikhet är ett arbete för mänskliga rättigheter.
Jämlikhetsveckan
Jämlikhetsveckan är en vecka som återkommer årligen i syfte att öka kunskap och medvetenhet om jämlikhet, att belysa det goda arbete som görs samt att uppmuntra till fortsatt arbete för allas lika rätt och värde.
Olofströms kommunkoncern står bakom veckan.
2025
Vi återkommer med information om Jämlikhetsveckan 2025.
Tidigare år
Jämlikhetsveckan var från början en intern kunskapshöjning och utveckling inom organisationerna, men 2024 fick du som invånare möjlighet att delta i aktiviteter som på olika sätt bidrar till en stärkt jämlik hälsa.
Olofströms kommun delade även ut två olika jämlikhetsutmärkelser: Årets jämlikhetspåverkare och Årets jämlika förening.
Tipslista hälsofrämjande aktiviteter
Det finns många sätt att stärka din hälsa, här följer några tips på vad du kan göra utan att det kostar för mycket.
Upptäck våra utegym
Naturreservatet Halen vid entréplatsen Södersjöns parkering i Kyrkhult.
Låna träningsutrustning
Olofströmshus har ett utlåningsställe där du som invånare kan låna redskap eller utrustning för att kunna spela fotboll, basket eller någon annan fritidsaktivitet. Lådan är alltid öppen om du vill låna något. Glöm inte att lämna tillbaka det du lånat så att andra kan glädjas av det.
Lådan finns vid stortvättstugan på Ekeryd, bredvid padelbanan.
Tillgänglig badplats
I kommunen finns ett stort antal sjöar och många fina badplatser. Stora Orsjön är en mysig badplats som ligger i södra delen av Olofström. Här finns sköna gräsytor för solbad, grillplats och parkbänkar. Den här badplatsen är också tillgänglighetsanpassad med en ramp för rullstolar, handikapparkering och toalett.
Tillgänglig vandringsled
Blåsegylet runt är tillgänglighetsanpassad vilket innebär att den är lämplig för rullstol och permobil. Här finns en populär rastplats med bänkar, bord och grillplats. Rastplatsen är anpassad för rullstolar. Det finns också sittbänkar med rygg- och armstöd längs leden. Leden utgår från Blåsegylets parkering där det finns en tillgänglighetsanpassad toalett ca 50 meter in på leden. Blåsegylet runt har ingen ledmarkering utan du följer den grusade leden som går runt gylet.
Publicerad: 23 september 2024
Uppdaterad: 25 november 2024