Vandringsleder och strövområden

Runt om i kommunen finns många stigar och markerade vandringsleder som är trevliga att promenera på.

Tillgänglighet – följ leden som passar dig

Oavsett om det är på en hästrygg, till fots, med cykel, på skidor eller med barnvagn eller rullstol finns leden för dig. Runt Blåsegylen finns en tillgänglig runda, toalett och bänkar. Hinner du inte ta en tur på dagen? Ingen fara för vid sjöarna Halen och Södersjön finns elljusspår. I Halens naturreservat hittar du även den 150 meter långa träspången över Sjömossen. Visste du att den är gjord av ek från vår egen skog?

Friluftsliv, Visit Blekinge Länk till annan webbplats.

Blekingeleden

Blekingeleden med sina 27 mil börjar i väster i Sölvesborg och går genom bokskogar österut genom länet till slutmålet Bröms vid Brömsebäcks mynning. Sträckan genom Olofströms kommun är cirka 4 mil och har två etappmål vid Halens camping och Tulseboda Brunnspark i Kyrkhult.

Det finns också rast- och lägerplatser vid:

  • Tvätthallarna
  • Bergatorpet
  • Myllevik
  • Slagesnässjön
  • Bredasjön

Observera att Blekingeleden från och med 2019 har fått nya kartor och en helt ny guidebok. I Olofström kan du köpa dessa i kommunhusets reception eller i receptionen på Halens camping.

Läs mer om våra leder hos Visit Blekinge. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Halens och Pieboda naturreservat

Upplev naturen och friluftslivet i Halens och Piebodas naturreservat! Här hittar du vandringsleder, ridleder, cykelleder, kanotled och vackra rast- och lägerplatser som ger möjlighet till övernattning, picknick och grillning. Alla leder bjuder på fina naturupplevelser i lummiga lövskogar, genom öppna hagmarker och längs dramatiska strandkanter. I Halens naturreservat finns också en vandringsled, Blåsegylet runt, som är särskilt tillgänglighetsanpassad.

Du startar din tur vid någon av de namngivna entréplatserna där de finns parkering och informationstavlor. Huvudentrén är Halens Camping i Olofström där det också finns kanotcentral, servering och badplats.

Halens Camping är även etappmål för Blekinge- och Skåneleden. I både Halens och Pieboda naturreservat finns många kulturlämningar med intressant historia, exempelvis varggropen längs Vargarundan eller Gullbergs källare längs Olsarundan. I Halens naturreservat finns dessutom hundträningsområden där hundar får vara utan koppel i samband med organiserad hundträning.

Läs mer om Halen hos Länsstyrelsen Blekinge. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tulseboda och Forneboda

Fornebodaleden invigdes år 2021 och är en vandringsled runt Fornebodasjön i Kyrkhult. Leden är 3,4 kilometer lång och utgår från Strandparken i Tulseboda Brunnspark i Kyrkhult. Leden binder samman kulturmiljöerna Tulseboda Brunnspark och Forneboda Kulturbrunn. Längs vägen hittar du spännande spår av bygdens och brunnsepokens historia.

Leden är markerad med blå ledmarkeringsbrickor som har vita prickar och en vit kantlinje av reflexer som gör att man även kan följa leden med ficklampa när det är mörkt.

Fågelskådning och vandring i Odasjöslätt

Besök våtmarkerna och utsiktstornet i Odasjöslätt strax norr om Olofström. Här rinner Vilshultsån genom området och de nya våtmarkerna intill ån gör att många fågelarter trivs. Ta med fikakorgen och grilla på grillplatsen eller vandra den cirka 1 km långa gulmarkerade vandringsleden genom Holje naturreservat.

Holje naturreservat, Länsstyrelsen Blekinge Länk till annan webbplats.

Platser för återhämtning

Broar och bryggor som förbinder och förenar. Långa och korta, av trä och av sten, i centrum och i skogen. Vilken är din favorit brygga eller favoritbro? Leta upp dessa broar och bryggor och upplev nya utsikter och insikter. Hitta din plats för vila och återhämtning. En fin plats för återhämtning är bryggan i Södersjön, Kyrkhult. En annan bro värd att utforska är Frickabron, bron som binder samman de två naturreservaten, Halens naturreservat med Pieboda naturreservat och skapar möjligheter för helt nya vandringsleder och friluftsliv.

Frickabron, visitblekinge.com Länk till annan webbplats.

Kontakt

Medborgarcenter

Relaterad information

Skåneledens kust till kustled går från och med våren 2019 till Olofström. Den startar tillsammans med Blekingeleden från Halens camping och går söderut mot Boafall där man kan välja att vandra österut till Sölvesborg eller västerut mot Ängelholm och Båstad.

Översiktskarta, Halen Pdf, 1.5 MB.

Friluftskarta, Halen Pdf, 4.6 MB.

Publicerad: 26 augusti 2020

Uppdaterad: 1 mars 2023