Harry Martinson 120 år

Under år 2024 kommer vi att uppmärksamma Harry Martinson tillsammans med andra aktörer. Detta med anledning av att det är ett jubileumsår.

Siluett av Harry Martinson

Välkommen till jubileumsåret

Under 2024 har vi dubbel anledning att uppmärksamma Harry Martinson, bygdens Nobelpristagare i litteratur. Harry Martinson föddes i Nyteboda för 120 år sedan och har gått 50 år sedan han mottog Nobelpriset i litteratur.

Kulturföreningar, studieförbund, lokala företag och Olofströms kommun bjuder in till flera intressanta evenemang under året. Detta för att tillsammans med dig fira Harry Martinson 120 år.

Vem var Harry Martinson?

Den 6 maj år 1904 föddes Harry Martinson i Nyteboda, Jämshög. När Harry var 6 år blev han sockenbarn då hans pappa dog och hans mamma åkte till Amerika och träffade aldrig mer sin son. Harry flyttades runt till olika gårdar och räddningen blev skolan. Här mättades hans läshunger.

Som vuxen gav Harry ut flera böcker bland annat romanen "Nässlorna blomma" och diktverket "Aniara". År 1974 tilldelades Harry Martinson Nobelpriset i litteratur.

År 2024 är det 50 år sedan Nobelpriset delades ut till Harry Martinson och det är 120 år sedan han föddes. Det är ett jubileumsår värt att fira.

Mer om Harry Martinson och hans verk finns att ta del av på Blekinge bibliotekens hemsida och delar av hans verk finns för läsning och utlåning på biblioteket i Olofström.

Harry Martinson-rummet, blekingebiblioteket.se Länk till annan webbplats.

Under året firar vi Martinson genom olika evenemang

Varje månad äger ett evenemang rum som representerar ett tema kopplat till Harry Martinson. Detta evenemang kallas ”Månadens Harry”.

Vi har tagit fram en tryckt folder där vi samlat årets evenemang. Foldern finns att hämta på kommunens bibliotek och på medborgarcenter i kommunhuset.

Det kan ha tillkommit evenemang efter det att foldern trycktes. Du kan hitta samtliga evenemang och aktiviteter under året på visitblekinge.se/olofstrom Länk till annan webbplats.. Här kan evenemangslistan komma att fyllas på efterhand.

Harry Martinsons författarskap

Platser: Biblioteket i Olofström och ABF-huset i Ronneby
Datum: Startdatum meddelas när 8 deltagare är anmälda.

”Från blommande nässlor via spökskepp och atlantkabeln till gräsen i Thule”.

2024 är det 120 år sedan Harry Martinson föddes och 50 år sedan han fick Nobelpriset i litteratur. Inför jubiléet har vi en bokcirkel där vi pratar, läser och diskuterar ett urval av hans litterära verk.

Anmälan görs via ABF Blekinge. Avgift: 495 kr för 5 tillfälle.
Arrangör: ABF Blekinge

Januari - Månadens Harry: Din tillgivne Harry

Plats: Kulturhuset, Olofström
Datum: Tisdag 16 januari kl:18-19

Författaren Leif Olsson har fördjupat sig i vänskapen mellan Harry Martinson och båtmodellbyggaren Karl Albin Strömberg i Karlshamn. En vänskap som bevarats genom en livslång brevväxling. På samma sätt höll Martinson kontakt med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Leif berättar mer om breven som gjort avtryck i historieskrivningen. Fri entré.

Arrangör: Olofströms kommun

Broderat till Harry

Platser: Olofströms hembygdsmuseum och Nebbebodagården
Datum: Lördag 20 januari kl:13-15

Broderiinspiration inför sommarens utställning. Vi utgår från dikten Tidens vagn och Volvos journalfilm, i vilken Harry Martinson medverkar. Samling vid Olofströms Hembygdsmuseum. Fri entré.

Kontaktuppgift: 070-301 58 79
Boka plats och smörrebröd hos EatwithJonna, 070-480 11 46.

Arrangör: TextilStudio i samarbete med EatwithJonna och Studieförbundet Vuxenskolan

Februari - Månadens Harry: Harry och andra luffare

Plats: Längan, Holje Park
Datum: 10-27 februari, lördag och söndag kl:13-17

Utställning om Harrys Martinsons luffarliv med luffarslöjd och luffarkonst från Luffarmuseet i Boda. Lördagen den 10 februari kl:13 föreläser Göran Johansson och Inger Rydbrink från Hönsalottas luffarmuseum om livet för de svenska luffare som vandrade längs vägarna på jakt efter något att äta och någonstans att sova. Fri entré

Arrangör: Konsthändigt i samarbete med Hönsalottas Luffarmuseum

Lördagsstund: Luffar-Lunkan och Per Gång

Plats: Längan, Holje Park
Datum: Lördag 17 februari kl:11-11.40

Två sjungande luffare stannar till och bjuder på en musikföreställning full av skogars visdom och grusvägarnas magi. Nya och gamla sånger i tragikomisk mix, om att uppleva det stora i det lilla och gå vilse men tillslut hitta hem.

Familjeföreställning, från 4 år med Per Dunsö och Anna Lahmer.
Fri entré.

Arrangör: Olofströms kommun i samarbete med Konsthändigt

Harry och Moa - en hjärtslitande biografi

Plats: Kulturhuset, Olofström
Datum: Lördag 9 mars kl:13-13.45

Moa och Harry Martinson var under 1900-talet Sveriges mest kända och lästa författarpar. Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström berättar om sin nya, hjärtslitande dubbelbiografi över paret Martinson, ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd”. En berättelse från kulturens
skilda kretslopp: Folklitteratur mot höglitteratur. De förde en litterär dialog som utvecklade deras olika författarprofiler, även efter skilsmässan och
tills döden skilde dem åt.
Fri entré.

Arrangör: Olofströms kommun

Broderat till Harry

Plats: Jämshögs Hembygdsmuseum
Datum: Lördag 16 mars kl:13-16

Broderilördag med inspiration inför sommarens utställning. Denna gång utgår vi från Niklas Croalls fina film om Harry Martinson. Vi tittar även på redan inlämnade verk och texter.
Medtag egen fika.
Fri entré

Arrangör: TextilStudio

Manskörkonsert

Plats: Petrusgården, Jämshög
Datum: Torsdag 11 april kl:19-20.30

Med anledning av Harry Martinson-jubiléet sjunger manskören Holje drängar. Det blir text och musik av Harry Martinson, Eric Welander samt sånger med lokal anknytning. Programmet innehåller även folkmusik från olika länder samt en och annan schlager. Fri entré.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/jamshog, telefon: 0454-30 21 45

Tillgänglighet: Handikapparkering. Lokalen är rullstolsanpassad.

Arrangör: Jämshögs församling

April - MÅNADENS HARRY: I fjärilskläder dansar bort

Plats: Jämshögs Hembygdsmuseum
Datum: Onsdag 24 april kl:18-19

Föredrag med musik. Harry Martinsons författarskap i ord, ton och bild. Åke Giselsson har tonsatt Martinsondikter och framför dessa tillsammans med Erica Giselsson och Ronny Haglund.

Anmälan: jamshoghem@gmail.com eller 0709-509 788 (Anders Olsson).

Möjlighet att boka guidning i Författarmuseet innan föredraget.
Fri entré.

Arrangör: Jämshögs Hembygdsförening

Ljus och mörker – En sångcykel för klimatet

Plats: Jämshögs folkhögskola
Datum: Lördag 27 april kl:16-17

En föreställning om naturen, klimatet och hållbarhet av och med musikern och multikonstnären Adrian Eriksson till dikter av Nobelpristagaren Harry Martinson. Ett möte mellan musik, poesi, film och foto. Inspiration till föreställningen fick Adrian av diktsamlingen Giv doft i blomma och särskilt av dikten Den stora sorgen som ledde honom vidare till samlingen Dikter om ljus och mörker.

Entré: 160 kr, medlem, scenpass: 120 kr, studerande t.o.m 25 år fri entré.

Arrangör: Olofströms Kammarmusikförening, Jämshögs folkhögskola i samverkan med ABF och stöd av Musik i Blekinge, Olofströms kommun samt Statens kulturråd

Konststudenternas Martinson-vernissage

Plats: Sliperiet Gylsboda
Datum: Fredag 3 maj kl:14-16

Konststudenterna från sista året på Önnestads Folkhögskola har med inspiration ur Harry Martinsons poesi skapat konstverk som ställs ut på Sliperiet Gylsboda med vernissage den 3 maj. Välkomna att njuta och låta er inspireras av elevernas tolkningar här i Gylsboda, samhället som Martinson beskriver från barndomen i Nässlorna Blomma. Fikaservering finns på plats. Utställningen står kvar till och med 20 maj. Fri entré.

Arrangör: Sliperiet Gylsboda

Majdagarna med Harry Martinson

Plats: Jämshögs folkhögskola
Datum: Lördag 4 maj - söndag 5 maj

Majdagarnas jubileumsprogram innehåller flera inslag om författaren Harry Martinson. Det blir föredrag, författarbesök, och samtal. Harry Martinson-priset delas ut av Olofströms kommun i samarbete med Harry Martinson-sällskapet.

Det blir också en utfärd i vacker bokgrönska i Martinson-trakter. Fri entré lördag 4 maj. Söndag 5 maj tillkommer kostnad.

Arrangör: Harry Martinson-sällskapet

Teknik och teknikkritik – med bilen i fokus

Plats: Längan, Holje Park
Datum: 11 maj-26 maj, lördag och söndag kl:13-17

Bilen i går i dag och i morgon. Hur påverkar den vårt sätt att leva? Harry Martinsons kritik av bilsamhället, hur aktuell är den idag? Utställning i Längan på temat med gamla bilder från bland annat Olofström. Fri entré.

Arrangör: Konsthändigt i samarbete med Harry Martinsonsällskapet, Volvo Cars och Olofströms hembygdsförening

Maj - MÅNADENS HARRY: Teknik och teknikkritik – med bilen i fokus

(specialarrangemang)

Plats: Längan, Holje Park
Datum: Onsdag 15 maj kl:17-21

Ett arrangemang med föreläsningar och presentationer för allmänheten.

  • kl:18 Om innehållet i Harrys teknikkritik och aktualitet idag.
  • kl:18.45 Ungdomar anställda på Volvo berättar om sin syn på produktion och framtid.
  • kl:19.15 Torbjörn Appelros föreläser om industrins omställningsstrategi.

Ahlberg bil medverkar med utställning av bilar utanför Längan och ett lotteri. Fri entré.

Föranmälan: 0454-936 00 eller biblioteket@olofstrom.se

Arrangör: Konsthändigt i samarbete med Harry Martinsonsällskapet, Volvo Cars, Olofströms hembygdsförening och Ahlberg bil

Giv doft i blomma - Lyrikstunder

Platser och datum: Söndag 9 juni Alltidhults skola kl:16 Söndag 16 juni Nebbeboda skola kl:16

Boken Giv doft i blomma som delades ut till alla Olofströmare 2004 var ett resultat av 100-årsfirandet av Harry Martinson i Olofströms kommun. Under året ordnade biblioteket i Olofström ”lyrikstunder” där inbjudna personer fick läsa sina favoritdikter ur Martinsons produktion. Vi vill uppmärksamma detta genom lyrikstunder i Alltidhults skola och Nebbeboda skola, till vilka vi bjudit in ett antal av dem som medverkade 2004 och flera andra. Det blir olika medverkande vid de två lyrikstunderna. Fri entré.

Kaffeservering.

Arrangör: Alltidhults Intresseförening och Nebbeboda Intresseförening med stöd av Olofströms kommun

Broderat till Harry… Vilken Harry?

Plats: Nebbeboda skola
Datum: Söndag 23 juni kl:15-16

Vernissage av utställningen Broderat till Harry… Vilken Harry? Broderade och blädderbara konstböcker presenteras, en berättelse om ett litteratur- och broderiprojekt. Fri entré.

Arrangörer: Nebbeboda Intresseförening i samarbete med TextilStudio
och Studieförbundet Vuxenskolan

Juni - MÅNADENS HARRY: Vandra i Harry Martinsons landskap

Plats: Kulturhuset, Olofström
Datum: Måndag 24 juni kl:17-18

Niklas Kämpargård, författare till Vandra Blekingeleden, föreläser om att vandra i Harry Martinsons landskap. Han ger oss vandringstips i Olofströms kommun, men även på andra platser i Blekinge. Fri entré.
Anmälan: nasselfrossa.se Länk till annan webbplats.

Arrangör: Olofströms kommun

Framgångens pris – relationen mellan framgång och mental hälsa

Plats: Mariasalen, Olofströms kyrka
Datum: Tisdag 25 juni kl:17.30-18.30

Föredraget tar sin utgångspunkt i Harry Martinsons framgångar som författare och Nobelpriset i litteratur som han tilldelades 1974. Valet av Martinson kom att leda till en brutal ”hetsjakt” i bland annat akademikretsar och resulterade i sin tur i författarens psykiska hälsa och slutligen självmord. Begreppet framgång problematiseras och kopplas till psykisk
hälsa/ohälsa, i såväl dåtida som modern kontext. Fri entré.

Arrangör: TextilStudio i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Jämshögs församling

Juli - MÅNADENS HARRY: Hållbarhetens profet

Plats: Jämshögs Hembygdsmuseum
Datum: Onsdag 26 juni kl:17.30-18.30

Människans möte med naturen är ett genomgående tema i Harry Martinsons författarskap. Irmeli Romo, ordförande i Harry Martinson-sällskapet, föreläser här om Harry Martinsons syn på människans förhållande till naturen och hur tiden hunnit ifatt honom och hans tidiga tankar om miljö och natur. Fri entré.

Anmälan: nasselfrossa.se Länk till annan webbplats.

Arrangör: Jämshögs Hembygdsförening

Augusti - MÅNADENS HARRY: Utomhuskvällsbio Aniara

Plats: Utanför Sliperiet Gylsboda
Datum: Fredag 2 augusti kl:21.30

Vi smygstartar årets Gylsboda Festival med utomhusbio kvällen före festivalen. Filmen Aniara visas av Bio Kontrast. Ta med en skön stol, filt och kom och upplev filmen just här som Martinson bodde vid tiden för sin skolstart. Kaffeservering. Fri entré.

Mer information: sliperietgylsboda.se Länk till annan webbplats.

Arrangör: Sliperiet Gylsboda

Gylsboda Festival

Plats: Sliperiet Gylsboda
Datum: Lördag 3 augusti kl:11-17

En heldag i kulturens tecken som bjuder på allt från barnteater till konst, musik, mat, hantverk, prova-på-aktiviteter och mycket mer. Runt det gamla Diabasbrottet, vägen Harry Martinson gick första skolåret, kan du gå skulpturvandring. Du kan också se huset där Harry Martinson och systrarna lämnades hos moster Hilda, där de bodde vid tiden för Harry Martinsons skolstart. Mycket händer i utomhusmiljön vid gamla transformatorn, gamla brottet samt i och omkring Sliperiet Gylsboda.
Fri entré.

Arrangör: Sliperiet Gylsboda

Konstruera ett Rymdsnöre

Plats: Jämshögs Hembygdsmuseum
Datum: Lördag 31 augusti kl:10-12

Vi funderar på rymden och vad det kan finnas där. Därefter får du tillverka ett ”rymdsnöre”. Vi tovar planeter och rymdskrot av ull och andra material. Fri entré. Ålder: från 8 år.

Anmälan och kontakt: 070-301 58 79

Arrangör: TextilStudio i samarbete med Jämshögs Hembygdsförening

September - MÅNADENS HARRY: Martinsons internationella betydelse

Plats: Jämshögs Hembygdsmuseum
Datum: Tisdag 3 september kl:18-18.45

Ola Johansson är Sveriges senaste kulturråd i Kina, med placering på Sveriges ambassad i Peking. Ola som har sina rötter i Jämshög är numera studierektor på Teaterhögskolan i Malmö. I sitt arbete med att främja internationella kultursamarbeten och stimulera kulturell dialog, har han ofta stött på Harry Martinson och ska berätta mer om författarens betydelse i Asien. Fri entré.

Arrangör: Olofströms kommun

MÅNADENS HARRY I OKTOBER

Den här månadens Harry blir en överraskning som vi kommer att presentera under 2024.

Vi kommer att presentera evenemanget på vår hemsida olofstrom.se samt
på visitblekinge/olofstrom.

November - MÅNADENS HARRY: Nebbeboda akademi med miljötema

Plats: Nebbeboda skola
Datum: Onsdag 6 november kl:14-17

Välkommen till en eftermiddag med intressanta föreläsningar och samtal. Utgångspunkt för eftermiddagen är Harry Martinsons miljöengagemang. Ett tema som är högst aktuellt även i våra dagar. Fri entré.

Arrangör: Harry Martinsonsällskapet, Nebbeboda intresseförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Olofströms kommun

December - Månadens Harry:Lokal Nobelmiddag

Plats: Jämshögs folkhögskola
Datum: Tisdag 10 december kl:16

Jämshögs folkhögskola anordnar lokal Nobelmiddag med mingel och trerätters middag. Ges möjlighet att följa Nobelfestligheterna i Stockholm via storbild från kl:16 under kvällen. En helkväll med god mat, kultur och Nobelanda på hemmaplan.

Mer information och anmälan: info@jamshog.org
Entré: kostnad kan tillkomma

Arrangör: Jämshögs folkhögskola


Publicerad: 11 januari 2024

Uppdaterad: 12 januari 2024