Ny kampanj hyllar stolta dryga föräldrar

Blekinges kommuner och länsstyrelsen lanserar en kampanj för att stärka föräldrar i sitt föräldraskap och visa det stöd som finns för föräldrar i våra kommuner.

Snart är det sommarlov för länets tonåringar. När vanor bryts och rutiner försvinner efter skolavslutningen dyker både möjligheter och risker upp i ungdomarnas liv. Det är en tid som också kan vara påfrestande för föräldrarna och deras relation till sina barn.

Kampanjen ”Stolta dryga föräldrar” består av ett antal kortfilmer och målet är att bidra till att öka föräldrars medvetenhet om vikten av att vara närvarande för sina ungdomar, sätta gränser och visa omtanke. Men kampanjen ger också utrymme för ungas erfarenheter, något som är viktigt att ha med sig som vuxen. I filmerna får du därför ta del av ungdomars syn på hur en bra förälder är.

Annie Lees, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Blekinge, berättar:
– Vi har tagit fram kampanjen för att belysa de utmaningar som föräldrar och deras tonårsbarn står inför. Du som förälder kan få tips och råd hos kommunerna samtidigt som vi vill visa på ett direkt sätt vad unga själva vill att vuxna gör och säger.

Som förälder kan det vara svårt att stå på sig. Att vara en dryg förälder kan låta negativt, men ibland behöver man vara lite jobbig.

– En dryg förälder är någon som är närvarande, engagerar sig och sätter gränser. Någon som ser till sitt barns bästa, även om det innebär obekväma beslut och att stå på sig i svåra situationer. Helt enkelt någon som bryr sig så mycket att den blir lite dryg ibland – och det tycker vi man ska vara stolt över, säger Annie Lees.

Om kampanjen

Kampanjen Stolta dryga föräldrar är framtagen av Olofströms, Sölvesborgs, Karlshamns, Ronneby och Karlskrona kommun tillsammans med Länsstyrelsen Blekinge. Målet är att uppmuntra och stärka föräldrar i sin föräldraroll och visa upp det samlade föräldraskapsstöd som kommunerna erbjuder. Kampanjen kommer bland annat synas på sociala medier, skolornas portaler och på kommunernas webbplatser under året.

Föräldrastöd i Olofströms kommun

Det föräldrastöd som Olofströms kommun erbjuder riktar sig till föräldrar med barn i alla åldrar och består av information, stödgrupper och samtalshjälp.

Stöd till föräldrar

Kampanjen Stolta dryga föräldrar

Rekommenderat för dig

Publicerad: 30 maj 2023

Uppdaterad: 19 juni 2023